Strava kojících žen
Obecná doporučení
- Rozmanitá a vyvážená strava zajišťuje dostatečný příjem základních živin, minerálních látek a vitamínů → je to základní podmínka pro správnou tvorbu mateřského mléka
- Vybírejte kvalitní potraviny – vyvarujte se konzumaci nahnilých a plesnivých potravin
- Hygiena – salmonelóza (ovoce a zeleninu pořádně mýt)
- Nepoužívejte jídla instantní, hotová, chlazená a mražená jídla, pokrmy z rychlého občerstvení
Období kojení
- Tvorba mateřského mléka je pro organizmus ženy energetickou zátěží, doporučuje se zvýšit příjem energie (organizmus také čerpá z tukových zásob) 330 -550 Kcal /den
- Doporučuje se navýšit bílkoviny v prvních 6 měsících o 15 gramů, v dalších 6 měsících o 11 g bílkovin
- Doporučený příjem tekutin 45ml na kg hmotnosti, v tomto množství je zahrnut i příjem vody ze stravy (polévky, omáčky, ovoce, zelenina)
- V nápojích (vedle běžné stravy) je doporučený příjem 2,5 – 3 l
- Mezi nápoje nepočítáme mléko a mléčné výrobky
- Vhodné je pít po malých dávkách po celý den
- Zvýšený příjem tekutin se také podílí na tvorbě mateřského mléka
Nadýmání kojenců
Příčinou bývá nevyzrálost zažívacího systému, dochází k nedokonalému trávení složek potravy a s tím související tvorba plynů
Reakce kojenců bývá individuální a je důležité vypozorovat ve stravě ženy , jaké potraviny mu vadí (nejčastěji jsou to luštěniny, hrušky,zelí,kapusta, aromatická a kořeněná jídla,čerstvý chléb)
Příklad:
- salátová okurka – oloupat, do salátu přidat pár zrnek kmínu
- Jablka – vybírat vyzrálá, loupat
- Luštěnina – přebrat, propláchnou, přes noc namočit a druhý den slít vodu, znovu propláchnout a uvařit v čisté vodě / v šestinedělí se nedoporučuje/
- Dětská krupička – před vařením namočit do vody (lepší stravitelnost)
- Pokrmy zahušťovat moukou opraženou nasucho nebo škrobem nebo strouhaným bramborem
- Cibule – nadýmá hlavně syrová, pokud nadýmá, je vhodnější podávat ji jen vydušenou, v šestinedělí je vhodné ji zcela odstranit z jídelníčku
Nadýmavou zeleninu doporučujeme přidávat až kolem 2. a 3. měsíce věku dítěte a to v normálním hrnci/ne tlakovém/, aby se některé látky mohly odpařovat. Vaříme ji s bylinkovým kořením, které snižuje potíže s nadýmáním/majoránka, tymián, saturejka, kmín/
Alergie
Doporučení
- Je důležité sledovat, po jaké potravině dochází k potížím a tu z jídelníčku vyloučit
- Alergie mohou vyvolat např.: citrusové a lesní plody, koření, rajčata, jahody
Nadváha
- Období kojení není vhodným obdobím k redukčním dietám
- Samotné hormony produkovány v organismu kojící ženy mohou bránit redukci hmotnosti ženy, aby byla zachována tvorba mléka
Doporučení
Pokud u kojící ženy neklesá váha, není nutné se tím znepokojovat a naplánovat si redukční dietu až po ukončení kojení
Snížená tvorba mateřského mléka
- Vhodné obrátit se na laktační poradkyni
- Vhodné časté přikládání kojence, které sáním stimuluje zvýšenou tvorbu mateřského mléka
- Zajistit dostatečný pitný režim
- Stimulační prostředek – čajovina složená z anýzu, fenyklu, meduňky a kopřiv (vypít ½ l denně)Caro, melta, mléčné nápoje, pelíškování
Zvýšená potřeba kofeinu
Je vhodné kofein vynechat, u kojence se může projevit neklidem, podrážděností, nervozitou, zvýšeným tlakem nebo zrychlenou tepovou frekvencí
Doporučení
- Pokud jde o chuť, dá se káva nahradit kávovinovými náhražkami
- Čaj – sáček zalijeme vřelou vodou, necháme minutu luhovat, vyjmeme a zalijeme znovu vřelou vodou a necháme luhovat 3 minuty
- Místo používání kofeinových nápojů k odstranění únavy si během dne dávat častější pauzy (po obědě si jít na chvilku lehnout)
- Pokud je chuť na kofein neodolatelná, doporučuje se káva bez kofeinu /např. Nescafé/
Příjem alkoholu
- Veškerý alkohol přechází do mléka (max. do 1 hodiny)
- Pití alkoholu může narušit psychomotorický vývoj kojence
- Pokud si chcete dát pivo k povzbuzení zažívání po jídle je vhodnější nealkoholické a jen jedna sklenička, pokud jeho konzumace vyvolá bolest břicha u kojence, je nutné ho zcela vynechat
- Pokud kojíte déle a jdete do společnosti, kde budete konzumovat alkohol, je vhodné před tím odsát mléko a dát do ledničky. Po návštěvě společnosti je dobré mléko odsát a vylít
Kouření a kojení
- Matka by neměla kouřit nejen v těhotenství, ale i v období kojení
- Nikotin snižuje tvorbu mléka a mění jeho chuť
- Pokud je chuť nepřekonatelná, matka by neměla kouřit v blízkosti kojence
- Snížit počet vykouřených cigaret na minimum
- Kouřit nejpozději 2,5 hod před kojením
Zvýšená chuť na sladké
Bývá hlavně kvůli nevyrovnanosti jídelníčku matky
Doporučení
- K mlsání využívat syrové a sušené ovoce a zeleninu / vždy dobře omyté/
V omezeném množství ředěné džusy (pozor na vysoký obsah cukru) nebo mixované ovoce - Vhodný je popcorn, hrozinky, ořechy, rýžové sušenky, piškotová těsta
- Ořechy jsou také vhodné na mlsání a je možno je přidávat do sladkých jídel
Výběr potravin
- Maso
Čerstvé, raději chlazené než mražené, libové druhy, alespoň 1 porce denně - Ryby min. 2x týdně
Před použitím odstranit přebytečný tuk, z drůbeže kůži - Maso drůbeží, králičí, krůtí, hovězí, telecí, méně vepřové
- Nevhodné: vnitřnosti, paštiky, trvanlivé salámy, klobásy, hamburgery
- Vejce
- Výborný zdroj bílkovin
- Důležitá tepelná úprava jako prevence salmonelózy
- Doporučená dávka 1/den
- Luštěniny
- Většinou nesnášenlivost kojenců
- Pokud nevadí, je vhodné zařazovat 1 – 2x/týdně( ne v šestinedělí)
- Fazole, hrách, cizrna, čočka (červená nenadýmá), omezeně sója
- Pečivo a příkrmy
- Starší pečivo, celozrnné pečivo, bílé pečivo, rýže, müsli
- Brambory jsou vhodné pro svůj obsah polysacharidů a vit C. nejlépe vařit ve slupce, dochází k menší ztrátě živin.,
- Těstoviny jsou vhodné všechny druhy (vaječné, bezvaječné, celozrnné, pohankové, bezlepkové, amarantové)
- Méně vhodné: sladké bílé pečivo, kynutá těsta (knedlíky, buchty, koláče…), smažené hranolky, krokety, slané brambůrky
- Ovoce a zelenina
- Upřednostňujte syrové a čerstvé ovoce a zeleninu
- Omezte konzumaci konzervovaného ovoce a zeleniny
- Vhodné ovocné a zeleninové saláty a šťávy
- Zelenina může způsobit nadýmání /květák, brokolice /
- Zelená fazolka je zelenina a ne luštěnina – je velmi vhodná
- Ořechy
- Vhodné k ,,mlsání‘‘ a k přidávání do sladkých jídel
- Koření
- Mohou se používat veškeré druhy s výjímkou ostrého koření
-
Tipy pro maminky