Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Speciální obvazy usnadňují na prostějovské ortopedii péči o pooperační rány. Odpadají i nepříjemné převazy

19.9.2024

Prostějov, 19. září 2024: Obvaz, který je jemný, dokáže absorbovat tekutinu, nepřilepí se k ráně a udržuje ji čistou, navíc k převazu dochází až při odchodu z nemocnice – takový už půl roku využívají při operacích lékaři Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

„Konkrétně jde o speciální krytí pooperačních ran Mepilex Post-Op, které využívá technologii Safetac. Ta obsahuje vrstvu měkkého silikonu, která zaručuje, že dotyková vrstva obvazu zůstává stále čistá a k ráně přilne, ale nepřilepí se,“ vysvětluje primář prostějovské ortopedie MUDr. Leopold Hoferek.

Díky těmto vlastnostem se dá obvaz snadno odstranit z rány, aniž by došlo k poškození kůže, čímž se snižuje bolestivost jeho odstranění. Zároveň je chráněna nová tkáň a rány se tak mohou nerušeně a přirozeně hojit.

Krytí Mepilex používají prostějovští ortopedi u všech implantací endoprotéz, ale zkušenosti sbírají i u ostatních operací. Obvaz lékaři aplikují hned po ukončení operace, tedy na sterilní operační ránu a další výměna obvazu se provádí až při propuštění pacienta z oddělení domů anebo při extrakci stehů.

„Dříve používané obvazy bylo nutné měnit několikrát týdně a každý převaz znamenal zvýšené riziko nežádoucí kontaminace operační rány, a tudíž riziko vzniku infekčních komplikací. Díky nové technologii ale převazy nejsou v naprosté většině případů vůbec nutné,“ zdůrazňuje primář Hoferek s tím, že dosavadní zkušenosti s touto moderní technologií jsou jenom pozitivní. „Spíše lituji, že jsme nezačali s používáním dříve, protože se výrazně zmenšil výskyt komplikací v průběhu hojení operační rány,“ dodává.

Použití těchto moderních obvazů podle primáře Ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov v blízké budoucnosti přibude i u jiných typů operací a u jiných typů ran jako chronických či traumatických.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: