Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Veselé a zdravé svačinky: Jak připravit děti na výuku s úsměvem a energií radí nutriční terapeutka z Nemocnice AGEL Prostějov

30.8.2024

Prostějov, 29. srpna 2024: Školní rok začíná a s ním přichází i každodenní starosti ohledně přípravy dětí na vyučování. Vedle učebnic a pomůcek má zásadní význam také správná výživa. Nutriční terapeutka z Nemocnice AGEL Prostějov, Markéta Říhová, zdůrazňuje, jak důležitá je pravidelná a vyvážená svačina pro školáky.

Správná svačina je pro děti zásadní. „Během dopoledne, kdy děti ve škole tráví čas učením, dochází často k poklesu hladiny cukru v krvi. Pokud děti nesní dostatečně vyváženou svačinu, může to vést k únavě, snížené koncentraci a horšímu výkonu," říká nutriční terapeutka. Proto je důležité vybírat potraviny, které dětem dodají potřebné živiny a energii na celé dopoledne.

Výběr správné svačiny by měl být pestrý a vyvážený. Nutriční terapeutka doporučuje zařadit do svačiny kombinaci bílkovin, sacharidů a zdravých tuků, které zajišťují stabilní přísun energie. „Bílkoviny, jsou klíčem k delší sytosti a měly být součástí každé svačiny. Například sýry, vejce nebo jogurty jsou snadno přenosné a poskytují potřebnou výživu,“ dodává Markéta Říhová.

Ke svačině je vhodné připravit dětem například kus pečiva se sýrem nebo kvalitní šunkou či tvarohem s porcí zeleniny, nebo porci mléčného výrobku, jogurtu či jiný zakysaný mléčný výrobek a ovoce nebo zeleninový salát s přírodním sýrem a pečivem.

Sladké svačiny by měly být spíše výjimkou. Pokud zvolíme sladkou svačinu (buchtu, perník, muffiny, sušenku atd.), je vhodné ji doplnit mlékem, jogurtem nebo jinou potravinou „bílkovinného“ charakteru. Celozrnné pečivo a cereálie jsou skvělým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny, která uvolňuje energii postupně, a děti zůstávají déle syté. Alternativou mohou být sendviče z celozrnného chleba s oblíbenou náplní, plněné celozrnné tortilly, jogurt s müsli, nebo ovesnými vločkami doplněné třeba ořechy. Celozrnné pečivo lze zařadit s ohledem na věk dítěte.

„Ovoce a zelenina by měly být součástí každé školní svačiny. Jsou bohaté na vitamíny, minerály v neposlední řadě na vlákninu a jejich pestré barvy děti přitahují,“ vysvětluje nutriční terapeutka. U sladkých pochoutek je vhodné vybírat zdravější alternativy, které uspokojí chutě a zároveň jsou zdraví prospěšné. Domácí ovocné tyčinky, smoothie nebo jogurt s ovocem a medem jsou výbornou volbou. Upečený banánový chlebíček nebo ovesné sušenky bez přidaného cukru jsou také vhodnou alternativou.

Děti často jí očima, a proto je důležité, aby svačinka vypadala lákavě. „Pro mladší děti vytvořte veselé tvary z ovoce a zeleniny, použijte barevné nádobky nebo vykrajovátka na sendviče,“ radí Markéta Říhová. Malé detaily, jako nálepky nebo vtipné vzkazy v krabičce, mohou udělat ze svačinky něco, na co se budou děti každý den těšit.

Připravit dětem zdravé a chutné svačinky do školy nemusí být složité. Stačí se dle nutriční terapeutky zaměřit na kvalitní suroviny, pestré barvy a zábavnou prezentaci. Takové svačinky nejen podporují zdraví dětí, ale také jim dodávají energii a soustředění potřebné pro školní den. Jídelníček dítěte by měl být pestrý a neměla by v něm chybět žádná z živin.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: