Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V prostějovské nemocnici odebíraly krev dárcům čarodějnice

26.4.2023

Darování krve na oddělení tematicky vyzdobeném v čarodějnickém stylu a za přítomnosti zdravotnického personálu v maskách. Tak vypadalo v úterý a ve středu darování krve na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. Speciální akce přilákala během dvou dnů několik desítek dárců krve, přičemž dva zájemci přišli darovat cennou tekutinu poprvé.

Pálení čarodějnic je v současnosti jako svátek vnímaný veřejností především jako příležitost k pobavení a setkávání. Tento zábavný aspekt starého lidového zvyku chtěli se svými dárci sdílet také zdravotníci prostějovské nemocnice, a proto tento týden věnovali hned dva odběrové dny tematickým čarodějnickým odběrům.  „Dárci byli nadšeni. Připraveny pro ně byly jak originální dekorace, tak i živé čarodějky, tedy my odběrové sestry ve stylových kostýmech,“ popisuje s úsměvem úseková sestra hematologicko-transfuzního oddělení Eva Hradečná, DiS.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let, s váhou nad 50 kg. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat studijní volno či pracovní volno s náhradou mzdy, bezplatné lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: