Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Zdravotnice radí: Vánoční mlsání si mohou dopřát i diabetici

16.12.2022

Vánoční svátky v Česku se typicky neobejdou bez spousty jídla a pamlsků. Ne každý ale chce během Vánoc jíst nezdravě, a ne každý může – například diabetici, kterých je v Česku více než milion. To ale neznamená, že by se museli tradičních jídel a zvyků úplně vzdávat. „Stačí jen najít jejich vhodnější alternativy,“ radí Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.

„Cukrovka je onemocnění, při kterém organismus není schopen produkovat nebo efektivně využívat svůj vlastní inzulín, což je hormon, který je nezbytný pro regulaci hladiny cukru v krvi. Je důležitý pro přeměnu glukózy ze stravy na energii, kterou následně využíváme “ popisuje Lenka Prokopová s tím, že optimalizovat hladinu cukru v krvi pomáhá i vhodně zvolená strava.

Diabetická dieta je do velké míry založena na obecných zásadách zdravého racionálního stravování, kde se doporučuje preferovat v jídelníčku zejména čerstvou zeleninu, ryby a bílé libové maso, bílé polotučné jogurty, celozrnné pečivo, polotučné mléčné výrobky a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Nesmíme ani opomenout dostatečný příjem neslazených nápojů. „Preference tohoto typu potravin v jídelníčku určitě prospěje každému, kdo chce být zdravý, a vůbec nemusí trpět diabetem,“ dodává Lenka Prokopová.

Vzdávat se štědrovečerní ryby tedy diabetici rozhodně nemusí, vhodnější než smažený kapr bude jeho pečená varianta. V bramborovém salátu je pak vhodné nahradit majonézu například jogurtem a zvýšit obsah zeleniny. Pokud jde o přípitek, skleničku suchého vína či sektu si diabetici odepírat nemusí, je ale potřeba mít na paměti, že alkohol může ovlivňovat hladinu cukru v krvi, a je na místě mluvit o střídmosti jak v jídle, tak i v pití. Diabetici by si v tomto období měli hlídat svoji hladinu cukru v krvi a mít svoje glykemie pod kontrolou.

Pokud jde o cukroví, i to lze připravit ve zdravější variantně vhodné i pro diabetiky. „Rychlé cukry lze nahrazovat sladidly typu Stévie, Erythritol a nebo čekankovým sirupem. Při pečení lze využívat i ořechy či semínka a pšeničnou mouku lze nahrazovat mandlovou moukou či kokosem. Tímto způsobem snížíme v cukroví množství jednoduchých sacharidů, které nám mohou přidávat energie a tím zvyšovat glykemie a také hmotnost více, než bychom chtěli,“ radí Lenka Prokopová s tím, že takovéto cukroví je i bez doslazování krásně sladké a chutné, ale ne zcela bez sacharidů. I zde je proto na místě mluvit o střídmosti.

„V době vánočních svátků si všichni chceme odpočinout, trávit svůj čas se svými blízkými v klidu a pohodě, ale nesmíme zapomínat na pohyb. Ten by pro nás neměl být nutností, ale relaxací a duševním odpočinkem. Fyzická aktivita totiž mimo jiné snadno vyváží i nějaké ty stravovací prohřešky,“ uzavírá Prokopová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: