Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Den prevence diabetu v Nemocnici AGEL Prostějov připomene hrozbu cukrovky

9.11.2022

14. listopadu si i letos připomínáme Světový den diabetu – svátek věnovaný více než milionu pacientů, kteří se s tímto onemocněním v Česku léčí, a tisícům dalších, kteří o něm ještě neví. Nemocnice AGEL Prostějov připravila při této příležitosti již podvacáté osvětovou a preventivní akci Den prevence diabetu, jejímž cílem je upozornit na rizika spojená s cukrovkou, představit její příznaky i vhodnou prevenci a také pomoci ji zachytit včas

„Cukrovka je plíživý nepřítel, který nebolí a zpočátku probíhá zcela bezpříznakově. Mnohdy se na onemocnění přijde náhodně, při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. Pokud lidé preventivní vyšetření podceňují a na kontroly nechodí, přichází tato diagnóza s již rozvinutými příznaky nadměrné žízně, močení, hubnutí, zhoršení zraku, ztráty energie, nechutenství a někdy i s kolapsovým stavem,“ popisuje Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že s nástupem pandemie covid-19 a lockdowny, které změnily životní styl značné části populace, se počet nově zjištěných diabetiků navyšuje.

Nezdravá strava, málo spánku či pohybu, navýšení stresu a kouření výrazně přispívá ke vzniku diabetu, a to dnes napříč věkovými skupinami. „Již dávno nejde o nemoc stáří. Do rizikové skupiny patří nejen lidé nad 40 let, ale i děti školního věku. Pro děti a dospívající byl dříve typický diabetes 1. typu, kdy kvůli autoimunitní reakci organismu dochází k postupné ztrátě inzulínu ze slinivky a je nutné léčbu zahájit aplikací inzulínu injekčně. Změnou stravovacích návyků, nedostatkem pohybu a přítomností nadváhy a obezity se ale u dětí stále častěji rozvíjí i diabetes 2. typu,“ varuje Lenka Prokopová.

U příležitosti Světového dne diabetu pořádá Nemocnice AGEL Prostějov osvětovou akci, která proběhne v pondělí 14. listopadu 2022 od 7 do 13 hodin v přízemí polikliniky Nemocnice AGEL Prostějov. Akce bude zaměřena především na prezentaci zdravého životního stylu, který je nejúčinnější prevencí vzniku cukrovky. Chybět ale nebudou ani vyšetření umožňující její včasný záchyt. „Veřejnosti nabízíme zdarma měření hladiny cukru v krvi, na které je vhodné přijít na lačno, dále měření tlaku krve, konzultaci správného stravování, prezentaci vhodných sladidel a konopné kosmetiky, nebo třeba měření správného postavení nohou,“ zve Lenka Prokopová s tím, že vstup na akci je pro zájemce všech věkových kategorií zdarma.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: