Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice AGEL Prostějov zve dárce krve na Halloweenský odběr

25.10.2022

Poslední říjen je oblíbeným svátkem duchů, strašidel, čarodějnic i pohádkových bytostí. Netradiční způsob oslavy Halloweenu letos nabídne Nemocnice AGEL Prostějov, která připravila pro dárce krve a krevních složek na pondělí 31. října tematicky laděný odběr.

„Halloween je pro nás další zajímavou příležitostí přivítat u nás nové dárce. Zejména nám chybí dárci krve s negativním Rh faktorem, tedy A-, B-, AB- a 0-. I ostatních dárců je ale málo, oceníme tedy opravdu každého příchozího – ať už z řad našich pravidelných dárců, nebo ještě lépe z řad prvodárců, kteří jsou pro nás opravdovým pokladem,“ říká MUDr. Milena Lukešová, vedoucí lékařka hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov, a dodává, že nedostatek dárců je celorepublikovým problémem. Aktuálně je v Česku přibližně čtvrt milionu pravidelných dárců krve, ovšem zhruba sto tisíc jich ještě chybí k bezproblémovému pokrytí poptávky po transfuzních přípravcích, které se používají například k léčbě krevních ztrát, chudokrevnosti nebo krvácivých poruch.

Evidence a příjem dárců krve probíhá v Nemocnici AGEL Prostějov vždy v pondělky, úterky a čtvrtky v době od 6 do 8 hodin. Po zaevidování následuje u každého z dárců odběr krevního vzorku, vypsání dotazníku dárce krve a vyšetření lékařem. Pokud lékař uzná dárce za schopného darování, následuje samotný odběr. „U evidence k odběru se dárce musí prokázat průkazem totožnosti s fotografií a průkazem zdravotní pojišťovny. S ohledem na kapacitu odběrů a zastoupení krevních skupin je nutné, aby se pravidelní dárci k odběru krve předem objednávali, a to buď telefonicky, nebo emailem. Prvodárci se mohou dostavit k odběru bez objednání“, dodává MUDr. Lukešová.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan ve věku od 18 do 65 let (prvodárci ve věku do 60 let), s váhou nad 50 kilogramů. „Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Ideální přitom je, pokud dárce den před odběrem pije hodně tekutin, nejí tučná jídla a vyvaruje se konzumace alkoholických nápojů,“ říká MUDr. Lukešová s tím, že v případě pochybností o možnosti dárcovství veškeré dotazy zdravotníci zodpoví na telefonním čísle 582315210 nebo na e-mailu transfuzka@npv.agel.cz.

Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, lékařské vyšetření, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: