Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Poporodní bonding využívají v Nemocnici AGEL Prostějov i babičky či tety

5.9.2022

Poporodní bonding, který spočívá v přiložení miminka na tělo maminky ihned po porodu, je oblíbenou metodou podporující budování základních emočních vazeb mezi matkou a čerstvě narozeným dítětem. Ne vždy je ale bonding u rodičky možný – a právě v těchto případech mohou bonding využít i tatínci, nebo dokonce babičky či tety, které této možnosti v Nemocnici AGEL Prostějov využívají stále častěji. Benefitem této varianty je především přirozenější adaptace miminka na nové prostředí.

„Bonding skvěle podporuje psychiku miminka i maminky, a u maminek podporuje laktaci i zavinování dělohy. Pokud není možný bonding mezi dítětem a matkou, například po císařském řezu, může ho využít i tatínek, babička či teta. I takovýto bonding intenzivně pomáhá dítěti přirozeněji se adaptovat na nové prostředí a dětem se díky němu například lépe stabilizuje dýchání,“ vysvětluje Andrea Pechová, staniční sestra novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Bonding probíhá při přirozeném porodu tak, že porodník položí ještě neumyté dítě matce na břicho a přikryje jej zahřátou plenou a bondovací dečkou. Po dotepání pupečníku a jeho následném přestřižení je miminko prohlédnuto pediatrem a nahé opět vráceno na břicho maminky. Pokud je bonding prováděn s tatínkem nebo jinou blízkou osobou, je miminko prohlédnuto a následně přiloženo na odhalený hrudník doprovázející osoby. Během bondingu je dítě monitorováno pomocí pulzního oxymetru a v pravidelných intervalech kontrolováno dětskou sestrou.

„Zájem o bonding pomocí blízké osoby je čím dál větší. A zdaleka nejde jen o tatínky. Často přicházejí rodičky například s vlastní maminkou, sestrou, nebo dokonce i nejlepší kamarádkou. Pro miminko je i takovéto řešení rozhodně pozitivem, protože prožívá první intenzivní chvilky na tomto světě v náručí někoho blízkého. A například pro babičky je to velice silný zážitek, protože většina z nich takovou možnost u vlastního porodu v minulosti neměla,“ hodnotí Andrea Pechová s tím, že děti jsou díky bondingu klidnější a cítí se v bezpečí, mimo jiné i díky tomu, že na hrudi blízké osoby slyší známý tlukot srdce. Zároveň dochází k přirozenému osídlování dítěte bakteriemi a utváření jeho vlastní imunity.

„Pokud je miminko na těle matky, často dochází k prvnímu přisátí dítěte k prsu. Utváří se také silné citové pouto mezi matkou a dítětem. Jakýkoliv bonding pak znamená pro čerstvě narozené dítě v prvních chvílích obrovský pocit bezpečí, ale i přirozený zdroj tepla,“ uzavírá Andrea Pechová s tím, že v případě císařských řezů probíhá v Nemocnici AGEL Prostějov bonding blízkou osobou u třetiny novorozenců.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: