Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Díky nové kameře lékaři očního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov odhalují i skryté vady sítnice

31.5.2022

Nemocnice AGEL Prostějov investovala do modernizace vybavení očního oddělení a nově pořídila moderní fundus kameru pro focení očního pozadí. Nové zařízení je přesnější, šetrnější a umí zobrazovat dokonce i skryté vady pod povrchem sítnice, díky čemuž nabízí pacientům maximálně moderní diagnostiku i včasnou léčbu.

„Fundus kamera je záznamové zařízení na focení očního pozadí, tedy na pořizování fotodokumentace hlavně patologií sítnice a zrakového nervu oka. V podstatě je to digitální foťák uzpůsobený fotit skrz zornici oka,“ vysvětluje MUDr. Jakub Kopal, primář očního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Nové zařízení však ve srovnání s původním vybavením umí fotit s daleko lepším rozlišením, umožňuje snížit frekvenci invazivního vyšetření na minimum, a navíc zobrazuje i vady skryté pod povrchem sítnice. „Kamera má mód autofluorescence, kdy fotí ve speciální frekvenci světla a tím nám ukazuje ukáže i skryté vady pod povrchem sítnice, které normálně nejsou tak jednoduše vidět,“ popisuje primář Kopal.

Zařízení využijí zdravotníci u pacientů s celým spektrem patologií sítnice, které je potřeba dokumentovat – tedy například u diabetiků, u pacientů s věkově podmíněnou makulární degenerací nebo u pacientů s cévními uzávěry v oku. Ročně by tak fundus kameru v Nemocnici AGEL Prostějov mohla využít až tisícovka pacientů. Ti se přitom dočkají vyšetření maximálně moderního, odpovídajícího nejnovějším trendům a diagnostickým možnostem ve zdravotnictví.

„Fundus kamera nabízí maximálně kvalitní diagnostiku a umožňuje záchyt řady obtíží v časném stádiu, kdy je lze ještě efektivně řešit. Nutným předpokladem ale je, aby k nám pacienti na vyšetření přicházeli co nejdříve. V tomto ohledu se negativně podepsala pandemie, kvůli které řada lidí návštěvu lékaře odkládala a zaznamenali jsme bohužel několik případů, kdy došlo k poškození zraku právě z důvodu odkládání návštěvy lékaře v době pandemie,“ varuje MUDr. Kopal.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: