Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

K diagnostice a léčbě plicních onemocnění slouží v Nemocnici AGEL Prostějov nové videobronchoskopy i ultrazvuk

26.4.2022

Diagnostiku, ale i léčbu onemocnění plic nově provádějí v Nemocnici AGEL Prostějov za pomoci nejmodernějšího vybavení. Nemocnice investovala do nákupu nových videobronchoskopů i ultrazvukového přístroje. Videobronchoskop využijí pacienti s podezřením na nádorové onemocnění plic a průdušek, s komplikovaným zápalem plic, s podezřením na vdechnutí cizího tělesa nebo s chronickým nevysvětlitelným kašlem. Ultrazvuk pak poslouží hlavně pacientům s onemocněním pohrudnice.

„Bronchoskopie je invazivní vyšetření dýchacích cest za pomoci endoskopického přístroje, bronchoskopu. To je přístroj, který se podobá tenké hadičce o průměru půl centimetru. Lékař jej pacientovi zavádí v lokální nebo celkové anestézii ústy do průdušnice a průdušek. Zařízení pak přenáší obraz z dýchacích cest na obrazovku monitoru,“ vysvětluje MUDr. Ivona Grygárková Ph.D., primářka oddělení plicních nemocí Nemocnice AGEL Prostějov, s tím, že pomocí bronchoskopu může lékař nejen posoudit stav dýchacích cest, ale také odebírat vzorky nebo provést léčebný zákrok, a to včetně komplikované intubace pacientů při operačních zákrocích, nebo odsávání hlenů z dýchacích cest u pacientů na umělé plicní ventilaci.

Aktuálně je bronchoskopický sál Nemocnice AGEL Prostějov vybaven třemi videobronchoskopy a jedním přenosným bronchoskopem, který je využíván například na jednotkách JIP, ARO, nebo na operačním sále. Výjimečnost nově zakoupené videobronchoskopické sestavy je přitom zejména ve vysokém HD rozlišení, které umožňuje lepší kvalitu obrazu.

Doposud využívaly bronchoskopické vyšetření v prostějovské nemocnici zhruba dvě stovky pacientů ročně. Nově by se ale mohl jejich počet i zdvojnásobit, čímž dojde ke zkrácení času potřebného ke stanovení diagnózy.

Druhou novinkou v přístrojovém vybavení plicního oddělení je pak nový ultrazvuk, který doposud na oddělení zcela chyběl. Využijí jej přitom zejména pacienti s onemocněním pohrudnice a s přítomností pohrudničního výpotku, kterých do nemocnice každoročně přichází okolo 150.

„Ultrazvuk nevyužívá ionizujících paprsků a je snadno přenosný, což je jeho výhoda oproti zobrazení pomocí rentgenu. Přístroj nám pomáhá také při terapii, kdy jsme schopni přesně zacílit nejvhodnější místo pro punkci a odsátí pohrudničního výpotku. Nově navíc budeme schopni provádět i cílenou biopsii nádorů či jiných onemocnění postihující hrudní stěnu a pohrudnici,“ popisuje MUDr. Grygárková s tím, že dostupnost ultrazvukového přístroje na plicním oddělení znamená lepší komfort pacientů, kteří již nemusí nikam cestovat, a snižuje riziko případných komplikací při terapii pohrudničních výpotků.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: