Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Lůžka nemocnic AGEL Středomoravské nemocniční rychle plní pacienti s covid-19. Ruší se plánované operace, oddělení se mění na covidové jednotky

16.11.2021

Výrazně zhoršená epidemická situace na Olomoucku má za následek enormní nárůst hospitalizovaných pacientů s covid-19 ve zdravotnických zařízení AGEL Středomoravské nemocniční. V nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku je aktuálně v péči 87 nemocných s koronavirem, z toho 11 pacientů je ve vážném stavu. Nutné navýšení kapacit pro infekční pacienty má za následek útlum plánované operativy i omezení chodu některých oddělení.

„Patříme v Olomouckém kraji do oblasti s nejvyšším počtem nakažených a jen během jednoho týdne došlo ke zdvojnásobení počtu pacientů s covid-19,” potvrzuje na úvod MUDr. Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční. Aktuálně je 45 pacientů s covid-19 v hospitalizaci Nemocnice AGEL Prostějov, o dalších 34 pacientů pak pečují lékaři a sestry v Nemocnici AGEL Přerov a část pacientů se léčí také v Nemocnici AGEL Šternberk. V Prostějově a Přerově je celkem 10 pacientů napojeno na umělou plicní ventilaci.

Na rychle narůstající počty nemocných musely nemocnice zareagovat vytvořením nových covidových jednotek, avšak na úkor omezení neakutní péče. „Z tohoto důvodu jsme omezili chirurgickou operativu a částečně i ortopedickou v Nemocnici AGEL Prostějov. Kromě infekčního oddělení je nově covidovým oddělením i oddělení traumatologie, ARO a LDN. V Přerově jsme museli po interně vyčlenit pro covidové pacienty od úterý 9.listopadu také urologické oddělení, které je nyní proto uzavřeno. Uvidíme, jak se bude epidemická situace dále vyvíjet, v případě dalšího zhoršení nemohu vyloučit i omezení další péče,” pokračuje MUDr. Ševčík.

Léčba koronavirem nakažených pacientů probíhá v nemocnicích také ambulantně prostřednictvím podávání monoklonálních protilátek. Jejich aplikaci vyřizuje nemocnému praktický lékař. „Kapacita je v důsledku časové i personální náročnosti limitována. Evidujeme, že po jejich podání dochází k celkovému zlepšení stavu pacienta a může se zabránit progresi onemocnění. Podali jsme již více než 70 dávek protilátek a plánujeme tuto činnost dále rozšířit do všech našich nemocnic,” sdělil dále ředitel AGEL Stře-domoravské nemocniční.

Nepříznivý vývoj epidemie zcela proměnil skupiny lidí, docházející na testování na onemocnění covid-19. V posledních týdnech zároveň rapidně vzrostl zájem o testování samotné. „Naše odběrová místa od listopadu z drtivé většiny zaplňují indikovaní pacienti. Kvůli vysokému zájmu jsme adekvátně navýšili testovací kapacity a laboratoř v prostějovské nemocnici musela zahájit v některých dnech dvousměnný provoz,” říká hlavní sestra Nemocnice AGEL Prostějov Mgr. Marie Jouklová.

Také očkovací centra ve všech třech nemocnicích AGEL Středomoravské nemocniční rychle zareagovaly na současný velký zájem veřejnosti o vakcínu proti covid-19. „V nemocnicích v Prostějově, Přerově i Šternberku očkujeme každý všední den a týdenní kapacity jsou zde nastavené pro více než 800 lidí. Evidujeme velký zájem o třetí posilující dávku a zároveň se navýšil i počet prvovakcinací,” upřesňuje MUDr. Martin Pomajbík, MBA, náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Prostějov s tím, že je možné očkovací kapacity dále rozšířit.

Další vlna epidemie tak nyní opět naplno zaměstnává všechny zdravotníky, kteří měli od pandemického jara jen velice krátkou chvíli na nabrání nových sil. Z pohledu koronaviru klidnější období léta využila prostějovská nemocnice k realizaci investic a opatření, s cílem zajistit nejlepší péči právě i pro pacienty s covid-19. Na infekčním odděleni vybudovala nové rozvody kyslíku přímo na pokoje pacientů, obnovila přístrojovou techniku pro umělou plicní ventilaci a připravila mimo jiné i plán restrukturalizace personálu. „Všichni zdravotníci a zaměstnanci nemocnic zažívají v posledních dvou letech již po několikáté extrémně náročné období, kdy musí vynaložit v péči o nemocné veškeré fyzické i psychické úsilí. Za to jim patří velká úcta a poděkování,” dodává MUDr. Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Stře-domoravské nemocniční.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: