Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Sympozium AGEL podpořilo elektronizaci zdravotnictví. Důležité je, aby se do systému zapojili všichni poskytovatelé zdravotnické péče

24.9.2021

Sympozium AGEL podpořilo elektronizaci zdravotnictví. Důležité je, aby se do systému zapojili všichni poskytovatelé zdravotnické péče Olomouc, 24. září 2021: Jedním z hlavních témat XIV. Sympozia AGEL v Olomouci byla elektronizace zdravotnictví. Panelová diskuze k tomuto tématu se uskutečnila za účasti předních odborníků z Čech, Slovenska a Izraele. Diskutující se shodli, že zásadním předpokladem efektivity elektronizace zdravotnictví je především její realizace s co největším počtem zařízení v sektoru s připojením na jednotný modul s otevřenými, ale zabezpečenými daty pro zúčastněné.

,,Aktuálně realizujeme projekt elektronizace ve dvanácti všeobecných nemocnicích ministerstva zdravotnictví s celkovým počtem 8000 lůžek,uvedla Dorin Morag, projektová manažerka elektronizace zdravotnictví z Ministerstva zdravotníctva Izraela. ,,Našm cílem jsou jednotlivé klinické záznamy, rychlé nasazení projektu do praxe, zapojení všech oddělení, ambulancí, operačních sálů a zapojení všech všeobecných nemocnic ministerstva zdravotnictví, uvedla izraelská odbornice s tím, že z hlediska perspektivy se počítá s propojením systému s dalšími všeobecně dostupnými daty a informacemi v Izraeli.

Ing. Elena Májeková, členka představenstva Union zdravotná poisťovňa a.s. prezentovala zkušenosti Slovenska s elektronizací zdravotnictví. ,,Na Slovensku je zavedený eHealth, který obsahuje vícero modulů. Nejrozšířenější je eRecept, kterému, bohužel, výrazně „pomohlcovid. Dnes je do tohoto systému přihlášených až 80 % poskytovatelů zdravotní péče a až 93 % receptů je dnes předepisovaných elektronicky,uvedla Ing. Májeková s tím, že negativem je rozdílné používání modulů v rámci jednotlivých zdravotních pojišťoven.

Představitelé skupiny AGEL se shodli na tom, že elektronizace zdravotnictví je nevyhnutelná a její realizace nebude snadná, ale postupný přechod k plně elektronizované zdravotnické dokumentaci s důrazem na praktičnost, efektivitu sdílení informací, automatizaci a kontinuitu dat bude obrovským přínosem pro celý segment. „Velmi dobře vnímáme nedávno přijatý zákon o elektronizaci zdravotnictví, který nám výrazně v tomto projektu pomůže. Důležité ale je, aby se realizovalo propojení mezi všemi poskytovateli zdravotnické péče. Jako první jsme zavedli program AGEL PARTNER, který zjednoduší práci a bude přínosem i pro pacienta, protože bude přesně vědět, kdy a kam má přijít k lékaři a bude obsahovat informace o medikaci, uvedla 1. místopředsedkyně představenstva AGEL a.s. MUDr. Marie Marsová, MBA k aktuálnímu stavu projektu elektronizace v rámci skupiny AGEL. Samozřejmostí je důsledná ochrana dat a ochrana zdrojů v rámci kybernetické bezpečností.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: