Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Zdravotníci Nemocnice AGEL Prostějov aplikovali ve velkokapacitním očkovacím centru přes 70 000 vakcín

31.8.2021

Velkokapacitní očkovací centrum v prostějovském Společenském domě po pěti a půl měsících končí, zdravotníci Nemocnice AGEL Prostějov v něm od půlky března do konce srpna aplikovali přes 70 tisíc vakcín proti onemocnění covid-19. Bezproblémový provoz se podařilo zajišťovat po celou dobu díky nasazení osmi desítek pracovníků nejrůznějších profesí.

Velké prostory, snadná dostupnost i možnost bezplatného parkování. To byly hlavní přednosti velkokapacitního očkovacího centra ve Společenském domě v prostějovské ulici Komenského. „Během jeho provozu zde bylo aplikováno přesně 71 252 vakcín a jsme rádi, že jsme za celou dobu nemuseli řešit nějakou mimořádnou událost. Naopak jsme se během těch uplynulých měsíců setkávali s pozitivním ohlasem na fungování očkovacího centra nejen ze strany klientů, ale i pracovníků,” těší vrchní sestru dětského oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Helenu Piňosovou Dis., která chod centra zajišťovala.

Pracovně se v očkovacím centru ve Společenském domě vystřídalo přibližně 80 zaměstnanců, od lékařů a zdravotníků, přes administrátory až po IT a provozní pracovníky. „Nejnáročnější částí bylo uvedení očkovacího centra do provozu a samozřejmě po celou dobu zajistit zdravotníky, jak ze strany zaměstnanců nemocnice, tak i externistů, kteří byli ochotní nám, i o víkendech a dovolených, vypomoci,” říká vrchní sestra s tím, že nejvíce se podařilo během jednoho dne aplikovat 624 vakcín. Jedním z naočkovaných v Prostějově byl například i olomoucky arcibiskup Mons. Jan Graubner.

Velkokapacitní očkovací centrum splnilo na maximum svůj účel a jeho ukončení se závěrem letních prázdnin má několik důvodů. „Podařilo se proočkovat ve velké míře všechny potřebné věkové skupiny a se stoupající proočkovaností populace přirozeně klesá zájem o vakcinaci. Od středy 1. září se očkování vrátí do prostor dětské ambulance na dětském oddělení, kde probíhalo již v prvních měsících letošního roku,” říká MUDr. Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční a a vzápětí zmiňuje další důvod: „Jednotlivá nemocniční oddělení obnovila plný provoz a množství pracovníků, které bylo alokováno v očkovacím centru ve Společenském domě, by chybělo v následujícím období při poskytování péče pacientům v nemocnici. Září, říjen a listopad jsou obecně velmi silné měsíce v plánované i akutní zdravotnické péči.”

Očkování v prostějovském centru se snadnou dostupností pro chodce i řidiče umožnilo v době hlavní vlny vakcinace snížit všechna infekční rizika související s prostředím zdravotnického zařízení. V nemocnici by navíc docházelo k nežádoucí kumulaci a setkávání zdravé populace s infekčními pacienty. „Provoz velkokapacitního očkovacího centra nemůžu hodnotit jinak než pozitivně a velice mě těší, že jsme po celou dobu měli vynikající podporu prostějovského magistrátu a jeho dalších organizací. Město s námi okamžitě začalo spolupracovat, aby bylo možné co nejrychleji naočkovat všechny zájemce o vakcínu, což se nakonec podařilo,” dodává MUDr. Jiří Ševčík.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: