Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

U příležitosti Světového dne hepatitidy primář varuje: Nepodceňujte prevenci! Nemoc se projevuje často jen mírnými příznaky

28.7.2021

28. červenec patří každoročně Světovému dni hepatitidy, který připadá na výročí narození amerického lékaře a vědce Barucha Samuela Blumberga, jehož objevy vedly k objasnění a poznání viru hepatitidy B. Velká část nemocných, kteří se dostanou na infekční oddělení přitom o svém onemocnění ani neví a drtivá většina jej odhalí až v pokročilém stádiu onemocnění. V Nemocnici AGEL Prostějov těmto pacientům lékaři pomáhají s maximální úspěšností.

Hepatitida C je infekční zánětlivé onemocnění jater, které může mít v pokročilé fázi velmi vážné následky. Infekce virem hepatitidy C se přenáší krví, pohlavním stykem nebo z matky na dítě při porodu. Inkubační doba je přitom až 180 dní a příznaky v akutní fázi infekce jsou velice mírné, takže až tři čtvrtiny pacientů o svém onemocnění vůbec neví.

„V akutní fázi onemocnění se u pacientů objevují obvykle jen mírné příznaky jako je nechutenství, nevolnost, bolesti svalů či kloubů. V osmdesáti procentech případů k nám proto přicházejí pacienti až ve stadiu chronickém. Naštěstí moderní medicína si i s těmito stavy umí poradit. V našem nově zřízeném specializovaném Centru pro léčbu hepatitidy C jsme prozatím odléčili přibližně 50 pacientů s chronickou virovou hepatitidou C, a to se stoprocentní úspěšností. Terapie s podobnou účinností je v nynější moderní medicíně ojedinělá,” říká MUDr. Zdeněk Prokeš, primář infekčního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Jedním dechem však primář dodává, že daleko lepší, než žloutenku léčit, je se jí zcela vyvarovat. U žloutenky typu A toho lze dosáhnout především pomocí dodržování základních hygienických návyků, a to zejména umýváním rukou po použití toalety, před jídlem i po pobytu venku, či nesdílením potravin či nápojů s dalšími lidmi. Vzhledem ke snadnému přenosu se ohniska s nákazou žloutenky typu A se stále vyskytují střídavě v různých lokalitách v rámci celé republiky. Ohroženy jsou všechny věkové kategorie. Proti žloutence typu B funguje očkování, u žloutenky typu C či D je vhodné se vyvarovat sdílení hygienických pomůcek (pomůcky na holení, zubní kartáček), používat ochranu při pohlavním styku a vyhýbat se kontaktu s cizí krví (například při ošetřování ran). Prevencí proti žloutence typu E je pak převařování vody a dostatečná tepelná úprava potravin.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: