Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Trávíte dlouhé hodiny u počítačů? Dělejte přestávky, ať ulevíte očím, radí oftalmologové Nemocnice AGEL Prostějov

13.4.2021

Oftalmologové Nemocnice AGEL Prostějov upozorňují, že epidemie koronaviru se může negativně projevit i na našem zraku. Kvůli tomu, že řada firem přešla na home-office, tráví zaměstnanci před obrazovkami svých počítačů dlouhé hodiny. Obdobné to je u dětí, které v rámci distanční výuky musejí prosedět dlouhé hodiny u počítačů.

Podle MUDr. Jakuba Kopala, primáře Očního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov, je oko od přírody nastaveno na sledování do dálky, v té chvíli je úplně relaxováno. „Jakmile zaostřuje do blízka, tak je v permanentní námaze. To znamená, že práce na PC je pro oko námaha. Tudíž to vysvětluje to, proč jsou lidé při delší práci na PC unaveni. S tím souvisí i pocit suchého oka. Dle studií z minulosti je prokázáno, že při pozorování oko méně často mrká, tudíž může docházet k osychání povrchu rohovky, a tím pocitu písku v oku ‒ suché oko,“ vysvětluje možné následky dlouhého sezení před obrazovkami počítačů MUDr. Jakub Kopal.

Jak výrazný vliv může mít zmíněný problém v případě dětí? Podle primáře očního oddělení tento problém zatím v oční ambulanci Nemocnice AGEL Prostějov nepozorují. „Podle dat z Asie ale pobyt ve venkovních prostorách opravdu pozitivně ovlivňuje růst oka. Je zjištěno, že děti, které tráví více nebo skoro všechen čas v uzavřených prostorech, mají vyšší výskyt krátkozrakosti. To je patrno zejména v Asii, kde už v některých zemích mají mít zavedeny povinné přestávky venku mimo budovy školy,“ poznamenává MUDr. Jakub Kopal s tím, že přesný údaj, jak dlouho člověk může strávit u počítače či obrazovky, aniž by hrozilo poškození zraku, uvést nelze. „Ale určitě platí, že čím méně, tím lépe. Nejlepší je dělat pauzy mezi prací. Na několik minut se podívat z okna nebo zavřít oči. Tím se oči uvolní a nejsou tak unavené,“ říká primář očního oddělení prostějovské nemocnice.

Problémem, který s už více než rok trvající pandemií koronaviru souvisí, je i to, že lidé v době omezení odkládají pravidelné kontroly u očních lékařů. „Na jaře loňského roku to bylo markantní. Nyní, jak si už lidé na stav zvykli, tak do naší ambulance většina pacientů chodí a kontroly neoddaluje. Návštěvy ruší pouze jednotky procent pacientů. Riziko z prodlení a nevratného poškození oka je hlavně u pacientů se zeleným zákalem. V těchto případech hrozí, že pokud pacient přestane kapat, tak může dojít k poškození oka, které je navíc nevratné. Obdobné je to u pacientů se sítnicovými potížemi. Existuje nemoc zvaná věkem podmíněná makulární degenerace. Pokud se u ní promešká vhodní doba k léčbě, jsou následky už neopravitelné,“ varuje MUDr. Jakub Kopal a dodává, že obecně platí, že pokud si člověk všimne zhoršení zraku, měl by neprodleně navštívit očního lékaře. Jakékoliv odkládání návštěvy se totiž může vymstít. „Důležité je zkontrolovat každé oko zvlášť. Při zhoršení jednoho oka většinou druhé oko tyto potíže zamaskuje,“ upozorňuje MUDr. Jakub Kopal.

Oční oddělení Nemocnice AGEL Prostějov se na rozdíl od loňského jara, kdy byl provoz prakticky uzavřen a fungovala pouze akutní ambulance, snaží udržet režim plného provozu. „Při epidemických vlnách sice opakovaně docházelo k omezení hlavně operativy a plánovaných poraden. Od léta minulého roku se snažíme provoz, pokud je to jen trochu možné, neomezovat,“ vysvětluje MUDr. Jakub Kopal, primář očního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov s tím, že velký důraz je kladen na dodržování epidemiologických opatření. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: