Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Více než 1300 úrazů: Nemocnice AGEL Prostějov shrnuje první polovinu prázdnin

9.8.2024

Červenec je za námi a letní prázdniny se přehouply do druhé poloviny. Nemocnice AGEL Prostějov shrnula statistiky úrazů za první část prázdnin, které odhalují, že urgentní příjem muselo kvůli různým zraněním navštívit 1302 osob s úrazem. Celkově pak bylo během července na urgentním příjmu ošetřeno téměř 3000 osob.

S létem, a především volnem od školy, rapidně přibývá dětských úrazů. Každoroční stálicí je mezi nimi zlomenina předloktí. Není výjimkou, že se takový úraz musí i operovat, což může značně zkomplikovat nejen rodinné plány. „Fraktury, které vyžadují operaci se snažíme vždy operovat co nejdříve, především u dětí. Samozřejmě může nastat situace, kdy je nutné čekat, ale pokud je to alespoň trochu možné, snažíme se, aby se pacient mohl co nejdříve začít zotavovat a operujeme klidně i o půlnoci,‘‘ uvádí MUDr. Jiří Najer z ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

U dospělých velmi často dochází k poraněním Achillovy šlachy. Sedavé zaměstnání během roku vystřídají letní sporty, na které tělo není dostatečně připraveno. Senioři zase nejčastěji doplatí na horké počasí a změny tlaku. Rychlé změny polohy, jako například vstávání ze židle, či postele, snadno zapříčiní závrať a pád pak může způsobit nepříjemný úraz či naraženinu.

Zlomeniny typicky končí v sádrové dlaze, prostějovská nemocnice se ale nebrání ani modernějším postupům. „V současné době může pacient požádat i o tzv. Opencast, tedy odlehčenou sádru, se kterou je možné vstupovat i do vody. Spadá do kategorie nadstandardních úkonů, pacient si ji tedy hradí sám. Nevýhodou je pouze časová náročnost při přípravě, kdy je nutné „sádru“ nejdříve rozehřát a teprve potom je možné ji tvarovat na končetinu,“ doplnil MUDr. Jiří Najer s tím, že na urgentním příjmu dělá personál vždy vše pro to, aby pacient nemusel čekat déle, než je nutné. „Ne vždy to však můžeme ovlivnit. Pokud nám v tu dobu záchranná služba přiveze několik osob v ohrožení života, musíme se jim věnovat přednostně. V průměru se ale dá říct, že pacient opouští urgentní příjem přibližně za hodinu nebo má v tu dobu za sebou minimálně rentgen a základní vyšetření.“

Změnu trendu lékaři pociťují především ve vzrůstajícím počtu vysokoenergetických úrazů. Lidé rádi zkouší náročnější a rizikovější sporty a při pádu tak své tělo vystavují mnohem větší síle. U mladších ročníků hraje roli i ovlivnění sociálními médii, kdy se snaží napodobit oblíbené osobnosti a často si neuvědomují, že tomu, co se odehrává ve videu často předcházely hodiny intenzivního tréninku a neúspěšných pokusů. „Svou nejnáročnější službu jsem absolvoval v sobotu, poslední týden prázdnin. Takový den už bych nechtěl znovu zažít,“ zavzpomínal MUDr. Jiří Najer a pokračoval: „Za 24 hodin jsme ošetřili 68 lidí, především dětí, které se rozhodly, že před nástupem do školy je potřeba dohnat aktivity, které během léta nestihly. I proto bych rád apeloval na rodiče, aby s blížícím se koncem prázdnin nezapomněli na opatrnost. Hezké a slunečné víkendy budou i v září, není potřeba všechno stihnout za jeden víkend.‘‘

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: