Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Modernizace hemodialyzačního oddělení v Nemocnici AGEL Prostějov zvýšila efektivitu a šetří životní prostředí

17.7.2024

Prostějov, 16. července 2024: Hemodialyzační oddělení Nemocnice AGEL Prostějov se během druhého čtvrtletí roku 2024 dočkalo významné modernizace, během níž byla provedena výměna úpravny vody a instalace nového plně automatického systému pro přípravu a distribuci kyselých koncentrátů nezbytných pro hemodialyzační procedury.

Kvalita vody používané k přípravě dialyzačního roztoku musí být mnohonásobně vyšší než kvalita pitné vody. „Požadovanou kvalitu zajistí moderní úpravna vody pomocí systému různých filtrů, změkčovače a reverzní osmózy, kdy voda je zbavena různých nežádoucích látek chemické či dokonce biologické povahy. Takto upravená voda pak slouží k výrobě dialyzačního roztoku přidáním některých iontů, hydrogenuhličitanu a případně glukózy,“ vysvětluje primář Hemodialyzační oddělení Nemocnice AGEL Prostějov MUDr. Vojtěch Bartl.

Nový plně automatický systém centrálního míchání kyselých hemodialyzačních roztoků umožňuje výrobu a distribuci roztoku přímo k jednotlivým dialyzačním přístrojům u lůžek pacientů. „Před touto modernizací musely být kyselé koncentráty roznášeny ručně v plastových vacích, což často vedlo k plýtvání tím, že nevyužitý roztok, který ve vaku zbyl, nebylo možné dále použít. Nová technologie eliminuje toto plýtvání, snižuje zátěž pro zaměstnance a přispívá ke snížení zdravotnického odpadu,“ doplnil primář Bartl, který celkově hodnotí nedávnou modernizaci velmi pozitivně, a to především z hlediska ekologického i ekonomického a vyšší efektivity celého systému.

Hemodialyzační oddělení Nemocnice AGEL Prostějov poskytuje komplexní péči o pacienty s onemocněním ledvin již od roku 1993. Léčba nemocných je zajišťována ambulantně v nefrologické ambulanci a na hemodialyzačním středisku. Zdravotní péči zajišťuje kvalifikovaný personál s využitím moderní zdravotnické techniky.

 

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: