Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Paliativní ambulance Nemocnice AGEL Prostějov ulehčuje vážně nemocným lidem podzim života

16.7.2020

Důstojně a dle svých přání mohou prožít závěr života pacienti v terminálním stádiu nemoci a ti, kteří chtějí dožít v rodinném kruhu v klidu domova. Oporu pacientům i jejich rodinám poskytuje paliativní ambulance na oddělení hemodialýzy v Nemocnici AGEL Prostějov. Jejím hlavním cílem je plán péče, zaléčení symptomů a v neposlední řadě porozumění nemoci jak pacientem, tak i jeho rodinou. Služba má za sebou první rok fungování a zájem o ni dokládá péče o desítky pacientů.

Paliativní péče nabízí lékařům i pacientům účinné řešení tam, kde už ani vysoce odborná medicína nic nezmůže. Důležité však je znát přání pacienta. „Při dobrém napojení paliativy na kurativní léčbu zažívám pocit smysluplné péče,“ přiznává MUDr. Eva Rozmánková, primářka oddělení hemodialýzy Nemocnice AGEL Prostějov, která si rozšířila atestaci o paliativní péči a vede tamní paliativní tým. Autorka myšlenky paliativní ambulance, pro níž získala grant, také dodává: „Mým cílem je o paliativní ambulanci informovat všechny lékaře, kteří mohou s námi navázat spolupráci v péči o jejich pacienty.“

Ambulantní paliativní tým tvoří lékař, zdravotní sestra, sociální pracovnice, klinický farmakolog a kaplan. Stejně jako mnoho jiných služeb i v tomto případě museli všichni aktivně reagovat na dobu koronavirové pandemie. Proto zavedli možnost vzdálené on-line komunikace s pacientem prostřednictvím aplikace Skype.

Ambulance podpůrné a paliativní péče v Nemocnici AGEL Prostějov ordinuje každé úterý od 7:00 do 15:30 hodin, je možné se objednat telefonicky na čísle 725 663 434. Nově je možné také objednávat pacienty, kteří nejsou hospitalizovaní v nemocnici, například z odborných ambulancí nebo od praktických lékařů. „Během několika týmových setkání vytváříme pomocí hloubkového rozhovoru s pacientem a jeho příbuznými plán péče na zbývající část života pacienta tak, abychom se zaměřili na jeho přání, kde by chtěl být ošetřován. Zda v domácí péči s asistencí mobilního hospice či raději na lůžku v nemocnici. Řešíme zaléčení nepříjemných symptomů, výživu, pokud si pacient přeje, je možné s ním sepsat dříve vyslovená přání či limitaci péče,“ popisuje MUDr. Eva Rozmánková s tím, že péče je určena nevyléčitelně nemocným pacientům či pacientům se syndromem stařecké křehkosti. 

Paliativní péče dává pacientovi, lékaři i rodině pevné nohy na zemi, což je opora, kterou potřebují jako podporu svých rozhodnutí. „Kolikrát si pacient myslí, že není dost odvážný, když nechce podstoupit nějaká vyšetření nebo léčbu, ale opak může být pravdou. Pro něj, rodinu i ošetřující lékaře a sestry má větší smysl, když vidí, že paliativní péče v pravý čas a na pravém místě je podle přání pacienta prospěšnější, než do posledního dechu probíhající marná kurativní léčba,“ říká MUDr. Rozmánková s tím, že síla paliativní péče spočívá v tom, že nachází smíření úplně pro všechny. Lékaři a pečující sestry poskytují smysluplnou péči, pacienti prožívají závěr života dle svého přání a rodina má zároveň oprávněný pocit, že se o svého příbuzného postarala a dopřála mu důstojné rozloučení.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: