Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

ZRUŠENO - Nemocnice Prostějov bezplatně prověří u zájemců podezření na zelený zákal

28.2.2020

Až osmdesát procent informací vnímá člověk zrakem, proto by se měl každý preventivně zajímat o to, zda jsou jeho oči zdravé. Nechat si vyšetřit nitrooční tlak v rámci Dne prevence zeleného zákalu mohou návštěvníci Dne otevřených dveří, který se koná v pátek 6. března od 10 do 14 hodin na Očním oddělení Nemocnice Prostějov. Oftalmologové nechají zájemce nahlédnout na oddělení, zkonzultují s nimi oční problémy a poradí vhodné kapky na zvláčnění oka.

Lidé mohou využít příležitosti Celosvětového týdne glaukomu a podstoupit bezplatné vyšetření bez žádanek a předchozího objednání. Stačí přijít do bloku F prostějovské nemocnice. „Vyšetření nitroočního tlaku, který je jedním z rizikových faktorů glaukomu, lidově řečeno zeleného zákalu, je bezbolestné, velmi rychlé, nenáročné pro pacienta. Vyšetřujeme jej bezdotykovou metodou, kdy speciální vzduchový tonometr foukne proud vzduchu proti oku. Ten svým tlakem oplošťuje rohovku a podle naměřených parametrů přístroj určí hodnotu nitroočního tlaku, přičemž čím vyšší je hodnota, tím vyšší je nitrooční tlak,“ popisuje MUDr. Petr Frgál, primář očního oddělení Nemocnice Prostějov s tím, že při pozitivním nálezu zeleného zákalu objednají dotyčného k odbornému vyšetření.

Preventivní akce je určena široké veřejnosti. Jednak těm, kteří si ze zvědavosti chtějí ověřit kvalitu svého zraku, ale také těm, které trápí jakékoliv potíže se zrakem a kteří návštěvu lékaře zatím odkládali.

 „Kontrola zraku je zcela zásadní pro zdravý stav očí a prevenci proti očním vadám a zákalům. Denně své oči namáháme častým používáním notebooků a mobilních telefonů. Oči vystavujeme modrému světlu, nutíme je neustále zaostřovat na pixely a díváme se celé hodiny do jednoho bodu ve stále stejné vzdálenosti,“ vysvětluje MUDr. Petr Frgál a dodává, že včasné odhalení zákalu či jiných vad má obrovský vliv na budoucí kvalitu života jedince.

Nejrozšířenější je glaukom s otevřeným úhlem, který obyčejně začíná ve věku 40 – 45 let a může se projevit občasným zamlženým viděním, pocitem tlaku v oku nebo větší zrakovou únavou. Ke vzniku glaukomu však může dojít také po úrazech, lécích a zánětech.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: