Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Chirurgové z celého Česka si zdokonalují operační dovednosti na workshopu v Nemocnici Prostějov

14.11.2019

Dvanáct lékařů z celé České republiky se účastnilo specializovaného kurzu „Hernia Basic“ zaměřeného na operativu kýl, který ve spolupráci s chirurgickým oddělením Nemocnice Prostějov pořádala Česká herniologická společnost. Na workshopu v prostějovské nemocnici lékařům přednášeli přední odborníci v čele s vedoucím Ústavu anatomie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. MUDr. Davidem Kachlíkem, Ph.D., autorem kurzu MUDr. Tomášem Burešem, garantem řešení této problematiky v prostějovské nemocnici MUDr. Davidem Markem a dalšími.

Odborný program dalšího z cyklu kurzů „Hernia Basic“ odstartoval ve středu 13. listopadu dopoledne teoretickou částí zaměřenou na anatomii břišní stěny a na možnosti operačního řešení tříselných, pupečních kýl a kýl stěny břišní. Na teorii navázal vlastní praktický nácvik operačních metod, a to na speciálních trenažérech společnosti Storz. „Trenažéry nám pomáhají překlenout propast mezi teorií učenou na přednáškách a praxí na operačním sále. S jejich pomocí mohou svou chirurgickou zručnost zdokonalovat především začínající lékaři, kterým je kurz určen,“ říká MUDr. Tomáš Bureš, jeden z předních lektorů těchto workshopů.

Jedná se o trenažery vybavené videotechnikou. Přístupy, které simulují operační vstupy do dutiny břišní, jsou určeny především k nácviku operačních technik endoskopické miniinvazivní chirurgie. „Lékař zde pracuje již s opravdovými nástroji, se kterými se později setká v praxi, získává první správné návyky pro práci s nimi. Učí se sledovat to, co dělá na monitoru, aniž by přitom sledoval pohyby svých rukou. Pro lepší názornost, je to jako když babička sleduje seriál v televizi a přitom háčkuje,“ vysvětluje MUDr. David Marek, který je garantem kýlní problematiky v prostějovské nemocnici, s tím, že existují i velmi sofistikované trenažéry, přesněji simulátory, na kterých lékař provádí virtuální operaci a které jsou tak propracované, že lékař pociťuje při práci s nástroji odpor tkání a podobně.

Dnes, druhý den dvoudenního kurzu, se účastnici přemístili na operační sály prostějovské nemocnice, kde sledují a asistují zkušeným lektorům vybrané operační zákroky. Během operace mohou účastníci s operačním týmem na sále komunikovat a ptát se ihned na detaily operace, kterou právě uvidí.

Chirurgické oddělení Nemocnice Prostějov je již od roku 2012 držitelem certifikátu „Centrum pro řešení kýly“.  V roce 2014 iniciovalo společně se zainteresovanými  kolegy z různých pracovišť v ČR zcela novou platformu specializované péče o nemocné s kýlou a defekty stěny břišní. „Stáli jsme u vzniku České herniologické společnosti (ČHS), která je odbornou sekcí České chirurgické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně a větví Evropské herniologické společnosti (EHS). Mimo jiné je jejím úkolem stát se koordinátorem chirurgických pracovišť v Česku, která se společně hlásí k vytvoření a dodržování standardních postupů v diagnostice, operační technice a pooperačním sledování těchto nemocných,“ upřesňuje primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Adolf Gryga, CSc.

Díky spolupráci s kolegy z Německa a členy boardu Evropské herniologické společnosti (EHS) se postupně daří řešit problémy spojené s vytvořením evidence o nemocných a operačních výkonech a jednotný systém postgraduální výchovy chirurgů v této problematice. „V tomto směru jsou iniciativní kolegové MUDr. Lukáš Kohoutek z Pardubic, MUDr. Petr Bystřický z Českých Budějovic a další. Ačkoli je naše společnost velmi „mladá“, stal jsem se krátce po jejím vzniku členem evropského boardu. Osobní kontakt s evropskými špičkami v oboru má velký význam pro naši činnost. Prostějovské pracoviště je toho času první a jediné, které nám poskytuje komplexní zázemí pro výuku, workshopy a kongresovou činnost,“ dodává MUDr. Tomáš Bureš.

Operace kýly patří mezi nejčastější výkon v chirurgii vůbec. V prostějovské nemocnici ročně lékaři odoperují více než 400 kýl různého druhu, a to včetně náročných re-operací u klientů z celé ČR. Nároky ale také náklady na tuto operativu stále narůstají. „Systematizace, unifikace, správné indikace k jednotlivým výkonům a použití často velmi nákladných materiálů přinášejí vzhledem k počtu operovaných významný ekonomický efekt. I v tom je nemalá zásluha těchto edukačních programů a celého programu České herniologické společnosti,“ uzavírá primář Adolf Gryga.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: