Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov přivítá zájemce o vyšetření prostaty

13.11.2019

Podpořit prevenci rakoviny prostaty u svých tatínků, dědečků i kamarádů je možné nejen dobře urostlým knírem, ale především společnou návštěvou vyšetření prostaty u příležitosti Dne pro chlapy, který na středu 20. listopadu vyhlásila Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, aby podpořila mezinárodní osvětový projekt MOVEMBER.

Preventivní akce Den pro chlapy v Nemocnici Prostějov se koná od 8 do 12 hodin v urologické ambulanci, ve 2. patře polikliniky. „Vyšetření prostaty je bezbolestné. Nejdříve odebereme malý vzorek krve a zjistíme z něj hodnotu prostatického specifického antigenu. Pokud je jeho hodnota vyšší, pacienta objednáme k dovyšetření. Lékař posoudí hodnotu v souvislosti s palpačním vyšetřením prostaty přes konečník a nálezem na ultrazvuku,“ popisuje Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov a dodává, že na vyšetření nesmí být pacient nachlazený, užívat antibiotika jezdit na kole, musí být alespoň 3 dny bez pohlavní aktivity a nesmí být po vyšetření přes konečník.

Jakkoliv mohou muži považovat vyšetření za nepříjemné, při včasném odhalení karcinomu je mnohem vyšší šance na vyléčení. Rakovina prostaty patří k nejčastějším onkologickým onemocněním mezi českými muži, ročně jich onemocní kolem 7,5 tisíce. Prevenci mají lidé tendenci zanedbávat, přitom včasná diagnóza může dotyčnému zachránit život.

„Předcházení onemocněním je zcela zásadní pro zachování dobrého zdraví. A ve většině případů je to právě včasný záchyt onemocnění či obtíží, který rozhodne o úspěšnosti léčby. Lidé ale občas na prevenci zapomínají, podceňují ji nebo jim jen chybí informace. To chceme naší preventivní akcí změnit,“ vysvětluje Mgr. Marie Jouklová s tím, že akce je určena lidem, kteří nenavštěvují specialistu a návštěvu lékaře zatím odkládali.

Symbolem osvěty v otázkách prevence proti rakovině prostaty je mužský knír, který si muži pěstují v měsíci listopadu a vyjadřují tím podporu mezinárodnímu osvětovému projektu MOVEMBER, jenž finančně podporuje projekty a výzkum prevence rakoviny prostaty a varlat a dosud má přes pět milionů členů.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: