Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Novými EKG přístroji vyšetřují pacienty v prostějovské nemocnici

17.7.2019

Nemocnice Prostějov, která patří do skupiny AGEL, je vybavena novými EKG přístroji. Nové vybavení je jednoduché na obsluhu a pacientům poskytuje nebolestivé vyšetření, díky kterému má lékař přehled o elektrické aktivitě srdce. Každý stah srdečního svalu je doprovázen vznikem slabého elektrického napětí, které se šíří až na povrch těla, kde ho lze snímat EKG.

Celkem osm kusů nových EKG zařízení k monitorování srdečního rytmu bylo pořízeno jako náhrada za již opotřebované a technicky zastaralejší přístroje.

Monitorování EKG slouží ke sledování pacientů, kteří trpí poruchami srdečního rytmu. „Nejčastěji se využívá k posouzení příčin bolestí na hrudi, dušnosti, závratí, pocitů bušení srdce apod. Může také odhalit zvětšení srdečních oddílů. Při vyšetření, které trvá jen malou chvíli, leží pacient na lůžku na zádech s obnaženou horní polovinou těla a kotníky. Pacient má na hrudníku nalepeny elektrody, které jsou napojeny na monitorovací systém,“ popisuje primář interního oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Miloslav Špaček.

Výsledek vyšetření je obvykle zaznamenáván na speciální papír jako takzvaná EKG křivka. Lékař pak podle vzhledu křivek, jejich tvaru, výšky a dalších parametrů diagnostikuje případné odchylky od běžného stavu. „Jde o velmi jednoduché, nenáročné a hlavně nebolestivé vyšetření, díky kterému dostaneme dokonalý přehled o elektrické aktivitě srdce,“ doplnil primář Špaček s tím, že ročně provedou lékaři v prostějovské nemocnici okolo 25 tisíc EKG vyšetření.

Zpět

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: