Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Očkováním bojují zdravotníci Středomoravské nemocniční proti dalšímu šíření nebezpečných spalniček

28.6.2019

Aktivní postoj v rámci prevence šíření spalniček zaujali zdravotníci v nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku, které patří do skupiny AGEL. Více než 1500 zaměstnanců z řad lékařů, sester, sanitářů i dalších profesí, které přijdou do kontaktu s akutními pacienty, podstoupilo vyšetření pro zjištění hladiny ochranných protilátek. Třetina testovaných, u kterých byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek, pak podstupuje další dávku očkování proti spalničkám.

Spalničky se staly fenoménem několika posledních let. Zatímco ještě v roce 2010 nebylo v České republice hlášeno žádné onemocnění, v roce 2014 již vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. V roce 2018 bylo u nás celkem evidováno 235 případů spalniček a jen za prvních pět měsíců roku letošního již 545 případů.

„Je neoddiskutovatelné, že se spalničkami se budeme v budoucnosti setkávat znovu a znovu. Ačkoliv nám to legislativa neukládá za povinnost, nabídli jsme v rámci prevence vzniku tohoto onemocnění všem zaměstnancům, kteří se podílejí na akutní ambulantní a lůžkové péči, na pracovištích urgentních příjmů, dětských odděleních a komplementu, možnost nechat si bezplatně otestovat hladinu protilátek vůči spalničkám,“ uvádí předsedkyně představenstva společnosti Středomoravská nemocniční MUDr. Marie Marsová, MBA, s tím, že prioritou tohoto kroku bylo zajištění bezpečného prostředí jak pro pacienty, tak zaměstnance.

Vzorky zdravotníků Středomoravské nemocniční, ale i dalších zdravotnických zařízení a záchranných složek, zpracovávaly Laboratoře AGEL, konkrétně Oddělení klinické mikrobiologie v Ostravě. Vznikl tak unikátní rozsáhlý soubor dat vyšetření téměř 8,5 tisíců osob. Ten ukazuje rozdíl v odolnosti vůči spalničkám mezi věkovými skupinami pracovníků zdravotnických i nezdravotnických firem. "Celkem jsme zpracovali více než 8,5  tisíce vzorků a zjistili jsme, že v populaci, která byla očkována jednou nebo dvěma dávkami vakcíny je nechráněných 36,5 % lidí. Výsledky ukazují, že očkování časem vyvane a prevencí proti onemocnění je nechat se znovu přeočkovat," míní Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí oddělení klinické mikrobiologie v Ostravě Vítkovicích.

Třetina testovaných zdravotníků Středomoravské nemocniční, u kterých byla zjištěna nedostatečná hladina protilátek, nyní podstupuje další dávku očkování proti spalničkám. „Díky vysoké proočkovanosti personálu se lidé zároveň nemusejí obávat, že by byl v budoucnosti v případě zhoršené epidemiologické situace jakkoliv ohrožen provoz našich nemocnic,“ doplňuje MUDr. Marie Marsová s tím, že za očkovací látku pro více než 500 zaměstnanců zaplatí společnost Středomoravská nemocniční zhruba 300 tisíc korun.

Zájemcům, kteří si nejsou jisti, zda byli v dětství očkováni, nebo mají obavy ze spolehlivosti očkování, nabízí Laboratoře AGEL testování přítomnosti protilátek, na základě kterého se mohou lidé následně rozhodnout pro případné přeočkování. Kompletní přehled odběrových míst i další informace naleznou zájemci na www.agellab.cz nebo na bezplatné lince 800 700 701.

Zájemci o vakcínu proti spalničkám i jiným onemocněním mohou očkování absolvovat ve vakcinačním centrum Nemocnice Prostějov. To je schopno nabídnout veškerá dostupná očkování, včetně očkování proti žluté zimnici a s vystavením certifikátu o očkování a vydáním Mezinárodního očkovacího průkazu.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: