Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov otevřela lůžkové oddělení paliativní péče

20.6.2019

Nemocnice Prostějov dnes jako první z nemocnic v Olomouckém kraji slavnostně představila za účasti arcibiskupa Mons. Jana Graubnera a hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka, nové lůžkové oddělení pro paliativní péči.

Oddělení paliativní péče je součástí čtvrté stanice Léčebny dlouhodobě nemocných, která vznikla po půl roku trvající rekonstrukci, s celkovou kapacitou 24 lůžek. „Pět lůžek je na nové stanici LDN vyhrazeno pro nevyléčitelně nemocné pacienty s potřebou paliativní péče. Tyto pokoje jsou vybaveny vlastním sociálním zařízením, klimatizací a televizorem a bude na nich umožněn nepřetržitý pobyt rodinných příslušníků,“ říká předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční a ředitelka prostějovské nemocnice MUDr. Marie Marsová, MBA, s tím, že kapacita může být kdykoliv rozšířena v souvislosti s aktuální potřebou až na 24 paliativních lůžek.

Projekt byl financován převážně Olomouckým krajem, který poskytl 27,3 miliónů korun. Dva milióny korun investovala společnost Středomoravská nemocniční, přičemž tyto prostředky putovaly na nákup nábytku a dalšího vybavení pokojů pro pacienty i vybavení zázemí pro personál. Dotaci ve výši 310 tisíc korun poskytlo v rámci projektu „Rozvoj paliativní péče“ Ministerstvo zdravotnictví.

„Nové oddělení vzniklo v souladu s rozsáhlou koncepcí paliativní péče, kterou hejtmanství připravilo ve spolupráci s řadou odborníků. Naší snahou je hlavně to, aby bylo na špičkové úrovni a poskytlo důstojné zázemí nemocným i jejich rodinám,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Kromě přípravy prostor musela Nemocnice Prostějov zajistit pro hladký chod nového oddělení například také personál paliativního týmu. „Přijali jsme dva nové lékaře, sedm zdravotních sester, sedm sanitářů a další nelékařský zdravotnický personál, věnovali jsme se vzdělávání našich zdravotníků v oblasti paliativní péče. Zároveň bylo nutné navýšení lůžek následné a paliativní péče nasmlouvat u zdravotních pojišťoven za podmínky restrukturalizace akutní péče. Dále jsme o tom, jaké možnosti nové oddělení nabízí, informovali také praktické a další spolupracující lékaře v regionu,“ poodhaluje MUDr. Marsová, co všechno otevření nového oddělení předcházelo.

“Díky novému oddělení dojde k dalšímu prohloubení kvality péče o naše nemocné. Mnoho pacientů s velmi závažnými zdravotními problémy bylo dosud léčeno právě na jednotlivých odděleních, když nyní jim bude komplexně poskytnuta péče v souladu s nejmodernějšími světovými trendy a specializovaná oddělení získají kapacitu pro hospitalizaci dalších pacientů,” sdělil předseda představenstva společnosti AGEL MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Pacienti v závěru života, o které už nemohla rodina pečovat v domácím prostředí, nebo jejich zdravotní stav nedovoloval pobyt v zařízení poskytujících sociální služby, byli dosud hospitalizováni nejčastěji na LDN či interním oddělení. „Pobyt na standardní jednotce není pro nevyléčitelně nemocné vhodný, protože režim zde nedovoluje nepřetržitý pobyt blízkých a mnohdy neposkytuje ani dostatek intimity. Péče o tyto pacienty je rovněž velmi specifická a klade vysoké nároky na zdravotnický personál,“ uvádí odborný garant paliativní péče Nemocnice Prostějov doc. MUDr. Miroslav Kala, CSc., s tím, že úkolem paliativního týmu není pouze tlumit bolesti a zvyšovat kvalitu života nevyléčitelně nemocných. Jejich úloha je mnohem širší a zahrnuje také řešení psychologických, sociálních a duchovních problémů.

V České republice umírá ročně asi 108 tisíc lidí a zhruba 65 až 70 procent jich zemře v nemocnici. „Věřím, že nové oddělení paliativní péče bude důkazem toho, že i v nemocničním prostředí je možné prožít závěr života kvalitně a důstojně v přítomnosti svých nejbližších, s podporou naslouchajících lékařů, sester a dalších odborných pracovníků,“ uzavírá doc. MUDr. Kala, CSc.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: