Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V rámci oslav Dne matek nalíčí vizážistka dárkyně krve v Nemocnici Prostějov

9.5.2019

Každá žena, která daruje krev, se může nechat v Prostějově zdarma nalíčit vizážistkou. Speciální akci ke Dni matek připravila na pondělí 13. května Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, pro všechny prvodárkyně i pravidelné dárkyně.

Každá žena, která přijde v pondělí 13. května darovat do Nemocnice Prostějov krev, dostane poukaz na poradenství v péči o pleť, anebo ji nalíčí přímo na místě vizážistka, tedy Sales Director Mary Kay, Marcela Bučková.

„Den matek v Hematologicko transfuzním oddělení jsme připravili jako poděkování našim dárkyním krve. Zvané jsou nejen ženy, které darují krev pravidelně, ale také takzvané prvodárkyně,“ vysvětlila Bc. Jana Kubíková, úseková sestra hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Prostějov.

K odběru krve se mohou dárkyně objednávat telefonicky na čísle 582 315 210, anebo na e-mailu transfuzka@npv.agel.cz. Registrace dárců je na transfuzním oddělení ve druhém poschodí bloku A1 ráno od 6 do 8 hodin.

Počty pravidelných dárců v celé České republice dlouhodobě klesají. Dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce krve by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu, či na jiné návykové látce. 

Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: