Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov cílí na prvodárce kampaní „450 ml naděje“

7.12.2018

Každé tři vteřiny v Česku potřebuje někdo krev a každý člověk dostane za život průměrně asi pět transfuzí. Pravidelní dárci ale stárnou, noví přibývají pomalu. Nové dárce krve chce proto nyní získat Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, pomocí kampaně „450 ml naděje“.

Kampaň s názvem „450 ml naděje“ organizuje Nadační fond Naděje a spolu s dalšími odběrovými místy se do ní nyní zapojuje i hematologicko-transfuzní oddělení Nemocnice Prostějov, které na čtvrtek 13. prosince od 6 do 8 hodin vyhlásilo speciální akci pro všechny nováčky, kteří se na registraci i odběry mohou hlásit přímo na oddělení, nebo se rovnou dostavit k odběru.

„Spolupráce s Nadačním fondem Naděje je další z cest, kterou chceme přivést do naší nemocnice nové dárce a zvýšit povědomí veřejnosti o dárcovství krve. V průběhu roku pořádáme akcí samozřejmě celou řadu, většinou ale v rámci vlastní aktivity. Tentokrát půjde o naši první spolupráci s nadací a jsme sami zvědaví, kolik dárců k nám v předvánočním čase přivede,“ říká MUDr. Milena Lukešová, vedoucí lékařka transfúzní stanice Nemocnice Prostějov s tím, že krev je nenahraditelnou tekutinou, která zachraňuje lidské životy. V zimním období navíc stoupá potřeba krve v souvislosti s vyšším počtem úrazů spojených se zimními sporty a zimní rekreací.

Pro prvodárce jsou přitom v rámci akce „450 ml naděje“ připraveny drobné dárky, ale třeba i losování o let horkovzdušným balonem od společnosti Balony.eu.

„Počty pravidelných dárců dlouhodobě klesají. Pravidelní dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá. V celém Česku chybí noví dobrovolní dárci krve,“ dodává MUDr. Milena Lukešová.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilo, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C. Dárce krve by neměl být ani diabetik a neměl by být závislý na návykové látce. 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: