Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Na dárce krve v Nemocnici Prostějov bude čekat Mikuláš, anděl nebo čert

3.12.2018

Krev je v řadě případů nezbytná k záchraně lidských životů, bohužel dárců krve je v České republice dlouhodobě nedostatek - a to zejména těch RH negativních. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, proto vyhlásila na čtvrtek 6. prosince Mikulášský odběr. Dárcům krve či plazmy budou v tyto dny asistovat a rozdávat nadílku Mikuláš, anděl nebo čert.

„Motivů k darování krve může být celá řada, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo potřeba pomoci  druhým, která k nám dárce přivádí. Rozhodli jsme se proto využít příležitosti svátku svatého Mikuláše a pro dárce připravili ještě další odměnu. Starší dárci krve odcházejí a mladí bohužel nepřicházejí v takovém počtu, který by ty  odcházející dárce  nahradil,“ prozrazuje MUDr. Milena Lukešová, vedoucí lékařka transfúzní stanice Nemocnice Prostějov s tím, že v zimním období navíc stoupá i potřeba krve v souvislosti s vyšším počtem úrazů spojených se zimními sporty a zimní rekreací.

Mikulášský odběr proběhne na Hematologicko-transfúzním oddělení Nemocnice Prostějov ve čtvrtek 6. prosince od 6 do 8 hodin. Přicházet na akci mohou jak pravidelní dárci, tak i prvodárci, kteří zatím ještě krev nikdy nedarovali.

„Zejména budeme rádi za všechny nové dárce, kteří přijdou darovat krev poprvé a rozšíří řady našich pravidelných dárců. Vítáni jsou ale samozřejmě i naši stávající dárci, kterých si velmi vážíme,“ doplňuje MUDr. Milena Lukešová.

Každý dárce krve a plazmy získává nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitaminy od své zdravotní pojišťovny, občerstvení a potvrzení na odpočet ze základu daně z příjmu, což činí za každý odběr 3000 korun.

Dárcem krve a plazmy se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 65 let, přičemž vhodnost dárce je ještě vždy individuálně posuzována zdravotnickým personálem. S sebou k odběru potřebuje každý zájemce jen občanský průkaz a kartičku pojišťovny. Před samotným odběrem je pak dobré se doma lehce najíst, nechodit tedy na lačno a dodržet dostatečný příjem tekutin. Vyvarovat by se měli dárci před odběrem příliš sladkých či tučných jídel.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: