Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Mužům bude patřit Den pro chlapy v Nemocnice Prostějov

23.11.2018

Preventivní osvětovou akci zaměřenou na rakovinu prostaty a varlat s názvem Den pro chlapy připravuje na středu 28. listopadu Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL. Zdravotnické zařízení se tak zapojuje do celosvětové kampaně na prevenci onemocnění prostaty Movember a zve zájemce z řad široké veřejnosti na konzultace i preventivní vyšetření.

„Mužům v rámci akce nabízíme krátkou konzultaci s lékařem, preventivní vyšetření prostaty pohmatem či vyšetření krve na přítomnost nádorového indikátoru, takzvaného PSA neboli prostatického specifického antigenu. Návštěvník si může nechat vyšetřit krev, pokud není nachlazen, neužíval antibiotika, tři dny byl bez pohlavní aktivity a nepřijel na kole,vysvětlila Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice Prostějov.

Akce Den pro chlapy se bude konat v urologické ambulanci ve druhém patře nemocniční polikliniky od 8 do 11 hodin a odpoledne od 13 do 16 hodin. Touto akcí se Nemocnice Prostějov připojuje k listopadové výzvě Movember, jejímž cílem je zlepšit povědomí veřejnosti o onemocnění rakovinou a prevenci. Návštěvníci Dne pro chlapy se také dozvědí, jak vyšetření probíhají a jak je důležité onemocnění zachytit včas, aby bylo léčitelné a rakovina nenapadla i ostatní části těla.

V rámci akce jsou v nemocnici k vidění také obrazy studentů ZUŠ Prostějov, kteří díla instalovali do vestibulu nemocnice. „Jsou to portréty chlapů s knírky, podporujeme tak myšlenku Movemberu. Kresby žáků našeho výtvarného oddělení vznikaly pod vedením paní učitelky Hana Palacké,“ uvedla Mgr. Eliška Kunčíková, ředitelka Základní umělecké školy Prostějov, s tím, že z kreseb připravuje škola také kalendář.

Rakovina prostaty je v Česku ročně diagnostikována u více jak 6,5 tisíce mužů, nejčastěji nad 45 let. Umírá na ni za rok více jak tisícovka pacientů. Pokud se rakovina prostaty neléčí, buňky se šíří z prostaty do celého těla, nejčastěji napadají lymfatické uzliny a kosti, takže dochází ke vzniku dalších nádorů označovaných jako metastázy. Znepokojujícím aspektem onemocnění je skutečnost, že většina rakovin prostaty se rozvíjí, aniž by si muži v raném stádiu všimli jakýchkoli symptomů.

Více informací naleznete v přilozeném plakátu zde.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: