Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Rekordní zájem projevili Prostějované o Den diabetu v Nemocnici Prostějov

19.11.2018

Více než dvě stovky zájemců navštívily v minulém týdnu preventivně-osvětovou akci s názvem Den diabetu, která se konala v Nemocnici Prostějov. Zájem ze strany veřejnosti byl enormní a v řadě případů pomohl příchozím bez nadsázky zachránit zdraví.

Celkem zdravotníci během preventivní akce změřili glykemii 206 návštěvníkům, z nichž 172 bylo nediabetiků. U 24 byly přitom odhaleny zvýšené hodnoty glykemie nad 5,7 mmol/l.

"Všichni tito návštěvníci byli odesláni na další odborné vyšetření a zároveň absolvovali úvodní konzultaci s nutričními terapeuty. Dva diabetičtí pacienti s hodnotami glykemie nad 20 mmol/l byli pak ihned odesláni do diabetologické ambulance k dořešení stavu. Už jen takovýto příklad mi osobně stačí k dobrému pocitu a jistotě, že tyto akce mají smysl," říká Lenka Prokopová, sestra z edukačního centra pro diabetiky  Nemocnice Prostějov s tím, že necelých osm desítek návštěvníků si také nechalo změřit krevní tlak a rovných 30 z nich bylo z důvodu vysokých hodnot také odesláno k dalším vyšetřením.

Den prevence diabetu probíhá každoročně jako součást Světového dne diabetu. Cílem akce je zvětšit povědomí o tomto onemocnění, které probíhá skrytě a bez příznaků, o všech typech diabetu, o možnostech prevence, příznacích a informacích, jak postupovat v případě zjištění cukrovky. Meziročně přibývá průměrně 13 000 pacientů s diabetem, nepočítaje ty, kteří o svém onemocnění ještě neví. Jen v České republice se do roku 2017 eviduje léčených diabetiků  přes 900 000.

Do rizikové skupiny patří například lidé, kteří mají diagnózu diabetu v rodinné anamnéze, mají nedostatek pohybu, nezdravě se stravují, anebo trpí nadváhou. Varovné signály, které by měly člověka upozornit na to, že je čas vyhledat lékaře, jsou například úbytek váhy, nedostatek energie, nadměrná žízeň či časté močení.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: