Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Na traumatologickém pracovišti Nemocnice Prostějov v létě ošetřují o polovinu více pacientů

30.7.2018

K létu neodmyslitelně patří volno a zábava, ale i úrazy a zranění, které pacienty přivádějí na traumatologická pracoviště. Jedním z nich je i prostějovská traumatologie, která funguje jako součást ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Prostějov a mimo ortopedickou péči zajištuje i kompletní a nepřetržitou traumatologickou péči pro všechny pacienty ve zdejším regionu. V letním období zdejší zdravotníci ošetří až 60 akutních případů každý den, což je o polovinu více, než jindy v roce.

„Naši lékaři ošetřují a operují téměř veškeré úrazy pohybového aparátu a ošetřují traumata páteře a pánve, které nevyžadují operační péči. Jediný tým zdravotníků přitom zajišťuje jak běžnou ortopedickou péči, tak i veškerou traumatologickou,“ přibližuje primář ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Pavel Pilař.

Horký letní provoz přitom přináší mimo standardní spektrum úrazů i typicky letní úrazovou problematiku. Narůstá počet dětských úrazů pohybového aparátu - typické jsou pro letní prázdninové měsíce úrazy po pádu z kol, skateboardů či kolečkových bruslí, úrazy na koupalištích a různých táborech. Nejenom u dětí, ale i u dospělých narůstá počet úrazů při letních sportovních a dalších pohybových aktivitách. Samostatnou kapitolou jsou pak dopravní úrazy.

„Velkou skupinou zraněných, kteří jsou u nás na denním pořádku, jsou pak pacienti, kteří utrpí úraz na dovolené a jsou k nám transportování z dovolenkových destinacích k další péči, případně operaci,“ vysvětluje primář Pilař s tím, že traumatologické ambulance ošetří denně i o polovinu pacientů více, než je tomu v běžném roce. Stejně tak v létě narůstá asi o třetinu i počet traumatologických operací.

„Společným jmenovatelem je opakovaně přecenění vlastních sil, horko, dehydratace a alkohol. Únava u zkušených řidičů i přeceňování vlastních sil u mladých a nezkušených představují samostatnou problematiku a častou příčinu složitých traumat. U starších věkových skupin, seniorů, překvapivě počet úrazů taktéž roste. Na vině je kromě horka, dehydratace či celkového přehřátí často i samota, kterou v létě tato věková skupina trpí častěji.  V době dovolených zůstávají senioři sami, bez dozoru a bez pomoci, což bývá také příčinou zranění,“ uzavírá MUDr. Pilař.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: