Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov zve na Den prevence zeleného zákalu

27.2.2018

Začátek března již tradičně patří oslavám Světového týdne glaukomu neboli zeleného zákalu, který je druhou nejčastější příčinou slepoty na světě. Při této příležitosti pořádá Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, ve čtvrtek 1. března osvětovou akci Den prevence zeleného zákalu a Den otevřených dveří očního oddělení. V rámci akce si mohou všichni příchozí nechat zdarma a bez doporučení vyšetřit nitrooční tlak, prohlédnout si oční oddělení a v případě potřeby domluvit následné vyšetření.

"Smyslem Dne prevence zeleného zákalu je nabídnout bezplatné vyšetření všem, kteří doposud s návštěvou lékaře váhali. Pokud se zelený zákal odhalí včas, bez nadsázky to může člověku zachránit zrak. Zároveň ale chceme mezi všemi příchozími šířit i osvětu týkající se příznaků, prevence, metod diagnostiky i léčby zeleného zákalu, tak aby informace mohli předávat dál například svým blízkým či známým,“ vysvětluje Martina Pevná, vrchní sestra očního oddělení Nemocnice Prostějov.

Hlavní příčinou zeleného zákalu je zvýšený nitrooční tlak, který nemusí být pacientem vůbec pozorovatelný. Zdravotníci jej však mohou odhalit pomocí bezbolestného několikasekundového měření nitroočního tlaku. „Řada lidí má už jen z této prohlídky obavy, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné a může odhalit začínající zákal ještě ve fázi, kdy jej lze léčit a zrak zachránit,“ vysvětluje Martina Pevná s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku v rámci Dne prevence prokáže odchylku od normy, je pacient objednán ke kompletnímu očnímu vyšetření.

Právě prevence je přitom u glaukomu stěžejní, neboť tato nemoc probíhá pomalu a nepozorovaně, bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku. Preventivně by si proto měli vyšetření nitroočního tlaku nechat udělat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje častěji. Více jsou ohroženi také diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. „U osob nad 45 let s některým z rizikových faktorů doporučujeme prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky,“ říká Martina Pevná.

Den prevence zeleného zákalu, jehož záměrem je především včasné určení diagnózy a započetí léčby u pacientů se zeleným zákalem, proběhne na očním oddělení Nemocnice Prostějov již tento čtvrtek
1. března od 10 do 14 hodin, a to společně se Dnem otevřených dveří očního oddělení.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: