Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Už 35 let uplynulo od chvíle, kdy lékaři Nemocnice Prostějov provedli první gastroskopii

21.7.2017

Letos uplynulo již 35 let od chvíle, kdy lékaři Nemocnice Prostějov provedli v roce 1982 vůbec poprvé gastroskopické vyšetření, tedy diagnostické zobrazovací vyšetření jícnu, žaludku a dvanácterníku. Za tu dobu prošla endoskopická vyšetření patřičným vývojem a už dávno se pacienti nemusí obávat nepříjemného zážitku s tlustou a neohebnou hadičkou v krku.

Metodu tehdy poprvé provedla MUDr. Helena Simonová a MUDr. Pavel Navrátil, CSc., který je rovněž zakladatelem gastroenterologického oddělení v Nemocnici Prostějov. „Současné endoskopy pracují s naprosto odlišnými technologiemi, které jsou nejen rychlejší a přesnější, ale především komfortnější pro pacienty. V minulosti se používaly tuhé tzv. rigidní endoskopy. Dnes se obraz snímá elektronicky pomocí čipu (v HD kvalitě) a přenáší systémem optických vláken, endoskopy jsou mnohem tenčí a pružnější,“ vysvětlil primář gastroenterologického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Mgr. Jaroslav Maceček, PhD., a dodal, že tím se zkracuje i doba samotného vyšetření, která se tak pohybuje v rozmezí několika málo minut.

„Pokud se jedná o klasické diagnostické vyšetření, pak se doba zákroku skutečně pohybuje v řádech minut a vyšetření je šetrné a bez komplikací,“ vysvětluje primář Maceček. Podobně probíhá i vyšetření tlustého střeva (koloskopie) či žlučových cest (ERCP). Tato vyšetření se pohybují v řádu desítek minut. Pro co největší komfort pacientů mohou lékaři při vyšetření aplikovat lokální nebo celková analgetika či v případě potřeby nabídnout také celkovou anestezii. V případě léčebných metod, například při endoskopickém odstranění žlučových kamenů, je úleva od bolesti samozřejmostí.

Gastroenterologické oddělení Nemocnice Prostějov patří mezi tzv. screeningová centra, tedy místa, kam jsou odesíláni pacienti k vyšetření a léčbě při pozitivním nálezu testu na okultní krvácení. „Lidé s nádorovými onemocněními tlustého střeva, která se mohou projevovat právě skrytým krvácením ve stolici, tvoří mimo jiných podstatnou část pacientů našeho oddělení. V tomto ohledu se snažíme co nejvíce apelovat na prevenci a nezanedbávání příznaků, jakými jsou dlouhodobá nevolnost, hubnutí, zažívací obtíže, krvácení či bolesti,“ uvedl MUDr. Mgr. Jaroslav Maceček, Ph.D. a zároveň apeloval na důležitost zdravého životního stylu bez cigaret, velkého množství alkoholu a s dostatkem zdravého pohybu, což hraje podstatnou roli v prevenci onemocnění trávicího traktu.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: