Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov zve na Den prevence cévní mozkové příhody

20.4.2017

Ve středu 26. dubna Nemocnice Prostějov pořádá osvětovou akci pro širokou veřejnost zaměřenou na prevenci a příznaky cévní mozkové příhody. Toto náhlé postižení určité oblasti mozku zasáhne ročně 35 tisíc Čechů. Cévní mozková příhoda je také hlavní příčinou trvalé invalidity i třetí nejčastější příčinou úmrtí u nás. Právě včasná pomoc a správný postup při prvotních příznacích přitom mnohdy snadno odvrátí případné trvalé následky.

Cévní mozková příhoda, CMP, mozková mrtvice, mozkový infarkt. Všechny tyto názvy označují akutní poruchu průtoku krve v části mozku, která může mít fatální dopady na lidské zdraví i život. V drtivé většině případů přitom o míře postižení rozhoduje rychlost a správnost poskytnuté pomoci. „Rozpoznat včas cévní mozkovou příhodu a okamžitě přivolat rychlou záchrannou službu je vůbec nejzásadnější pro záchranu pacienta. Netrvá totiž dlouho a neokysličené nervové buňky začnou odumírat. Po několika hodinách je mozek již nenávratně poškozen a postižená osoba si pravděpodobně ponese následky do konce života. Výjimkou pak bohužel nejsou ani úmrtí,“ varuje vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Prostějov Božena Böhmová.

Na rozdíl od infarktu myokardu, který se projevuje typickou silnou bolestí za hrudní kostí, u mozkového infarktu, tedy cévní mozkové příhody, příznaky tolik jednoznačné nebývají. V některých případech se objevuje pokles koutku úst či poruchy řeči, jindy přichází ochrnutí či slabost na končetinách jedné poloviny těla, případně i náhlé poruchy vědomí. Záleží vždy na tom, jaká část mozku je infarktem zasažena. V řadě případů pak může jít i jen o málo výrazné poruchy citlivosti, brnění končetin a obličeje, dvojité vidění, závratě, zvracení či bolest hlavy bez zjevné příčiny.

„Pokud se kterýkoliv z těchto signálů objeví, je potřeba ihned jednat, a to i v případech, kdy postiženého nic nebolí a potíže ustupují, neboť již během několika minut může mrtvice udeřit znovu a mnohem silněji. Nepodceňujte situaci a vždy volejte 155. Rychlá pomoc, poskytnutá do čtyř hodin od počátku příznaků, může odvrátit negativní následky. Jen vyšetření neurologa může potvrdit nebo vyloučit CMP.  Zároveň je ale také na místě věnovat pozornost preventivním opatřením a vyšetřením, která budou v rámci Dne prevence CMP nabízena lidem zdarma,“ dodává vrchní sestra.

Den prevence CMP zahrne konkrétně měření krevního tlaku a pulsu, vyšetření hladiny krevního cukru, měření tuku i odborné poradenství nutričních terapeutů v oblasti výživy. Akce, která proběhne ve středu 26. dubna od 8 do 12 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov, je určena všem věkovým skupinám. Cévní mozková příhoda sice nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, častěji muže, u žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, kdy vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu více než polovina případů CMP končí smrtí.

 „Znalosti ohledně prevence, rozpoznání některých příznaků a poskytnutí okamžité pomoci v případě vzniku CMP se hodí úplně všem. Neboť nikdy nevíte, kdy onemocní cévní mozkovou příhodou vaši příbuzní, přátelé nebo kolegové v práci,“ uzavírá Božena Böhmová.

 

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: