Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Prostějované si budou moci nechat zdarma vyšetřit zrak

27.3.2017

Vyšetření nitroočního tlaku, odborné konzultace očních obtíží i prohlídku očního oddělení budou moci v pátek 31. března zdarma absolvovat zájemci z Prostějova a okolí. Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se totiž připojuje k Světovému týdnu glaukomu (zeleného zákalu) a pořádá v tento den osvětovou akci Den prevence zeleného zákalu. Akce proběhne na očním oddělení Nemocnice Prostějov od 10 do 14 hodin.

Zelený zákal je celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty. Při včasném záchytu lze přitom zelený zákal úspěšně léčit a schopnost vidět u pacienta zachovat. "Hlavní příčinou glaukomu je zvýšený nitrooční tlak, který je možné zjistit pomocí několikaminutového vyšetření. Řada lidí má už jen z této prohlídky obavy, což je ale úplně zbytečné. Vyšetření je zcela bezbolestné a může odhalit začínající zákal ještě ve fázi, kdy jej lze léčit a zrak zachránit," vysvětluje primář očního oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Petr Frgál s tím, že pokud prvotní vyšetření nitroočního tlaku prokáže odchylku od normy, je pacient v Nemocnici Prostějov objednán k dalším odborným vyšetřením.

Právě prevence je u glaukomu stěžejní, a to i v případech, kdy člověk nepociťuje žádné významnější obtíže. Zelený zákal totiž probíhá pomalu a nepozorovaně, bez obtíží až do chvíle, kdy již dojde k nevratným změnám a ztrátě zraku.

Preventivně by si proto měli vyšetření nitroočního tlaku nechat udělat především osoby starší 65 let, a to zejména ženy, u kterých se glaukom vyskytuje nejčastěji. Více jsou ohroženi také diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl. Objevit se však může v jakémkoliv věku, proto je na místě prevenci nepodcenit. "U osob nad 45 let a současně  s některým z rizikových faktorů doporučuji prevenci jednou za rok. U ostatních alespoň jednou za tři roky," říká primář Frgál.

Den prevence zeleného zákalu proběhne v Nemocnici Prostějov v pátek 31. března od 10.00 do 14.00 hodin, a to přímo na očním oddělení nemocnice, v bloku F areálu.

Světový týden glaukomu vyhlašuje každoročně Světová asociace glaukomu a Česká glaukomová společnost. Smyslem této akce je šířit osvětu týkající se prevence, metod diagnostiky, příznaků i léčby zeleného zákalu.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: