Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Prostějovská AGEL Sport Clinic nově nabízí vyšetření k posílení dýchacího svalstva

14.12.2016

Prostějovské Centrum AGEL Sport Clinic začalo nabízet nový typ vyšetření a tréninku vedoucí k posílení dýchacího svalstva. Moderní přístup k optimalizaci sportovního výkonu je určen jak pro špičkové vrcholové a výkonnostní sportovce, tak pro osoby postižené respiračním onemocněním (astma, chronická plicní onemocnění apod.) či jinými funkčními poruchami pohybového aparátu.

Novinka spočívá v diagnostice výkonnosti nádechových (inspiračních) svalů a funkční dechový trénink pomocí přístroje POWERbreathe KH2 a dechových pomůcek. „Tato metoda začíná být velmi populární a vychází z fyziologického vlivu dýchání na metabolismus i na posturální stabilitu, tedy schopnost udržování vzpřímeného držení těla. To vede ke snížení dechové limitace, zlepšení výkonu sportovce a lepší toleranci zátěže,“ vysvětluje MUDr. Nikola Bárková, vedoucí centra sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic.

Řadou zahraničních studií bylo prokázáno, že tento typ tréninku dokáže zvýšit výkonnost dechového aparátu, a tím i jeho ventilační schopnosti o 30 až 50 procent, zvýšit sílu nádechového svalstva, oddálit únavu dechových svalů, která při intenzivní fyzické činnosti nastupuje, zvýšit jejich vytrvalost a urychlit odplavování laktátu. „I u velmi dobře trénovaných sportovců dochází vlivem tohoto tréninku k významnému zvýšení jeho výkonnosti - například u veslařů, cyklistů, běžců o zhruba 2 až 4,5 procenta, nicméně obdobný efekt byl prokázán ve všech sportovních odvětvích,“ doplnila vedoucí centra.

Orientační diagnostické vyšetření je prováděno lékařem, který zhodnotí pomocí moderního přístroje sílu inspiračních svalů a při podlimitních hodnotách je pak doporučen funkční dechový trénink prováděný fyzioterapeutem. Jsou při něm využity dechové pomůcky v kombinaci s posilováním hlubokého stabilizačního systému a nácviku správného stereotypu dýchání, který bývá i u řady sportovců porušený či neoptimální.

Trénink je formou pěti návštěv u fyzioterapeuta s frekvencí jednou týdně. Po pěti týdnech tréninku je na konci opět komplexní vyšetření včetně zhodnocení efektu tréninku. „Tento efekt je pozorovatelný již po zhruba 5 až 6 týdnech při frekvenci 30 nádechů dvakrát denně, tedy zhruba 5 minutách tréninku za den, který navíc probíhá v pohodlí domova či na běžném tréninku,“ dodává MUDr. Nikola Bárková.

Centrum sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic bylo v rámci Nemocnice Prostějov otevřeno v roce 2013. Od té doby patří mezi nejlépe vybavená a nejmodernější centra v zemi. Moderní pracoviště ovšem své služby poskytuje nejen sportovcům vrcholovým a výkonnostním, ale i rekreačním hobby sportovcům, sportující mládeži a dětem. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: