Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Stále více kojenců musí podstoupit rehabilitační léčbu, upozorňují zdravotníci Nemocnice Prostějov

12.9.2016

Stále více kojenců a batolat v Česku absolvuje v raném dětství rehabilitaci zaměřenou na korekci vad pohybového ústrojí. Konkrétně v Nemocnici Prostějov, která je členem skupiny AGEL, absolvovalo v Centru léčebné rehabilitace jen v uplynulém roce 120 dětí terapii poruch pohybového aparátu Vojtovou metodou, a to nejčastěji ve věku od dvou měsíců po narození. Ve srovnání se stejným období před třemi lety si přitom jedná o nárůst o významných 60 procent.

Vojtova metoda, odborně nazývaná metoda reflexní lokomoce, je soubor cvičení neurologa MUDr. Václava Vojty určený především malým dětem s pohybovými poruchami. „Metoda je založená na pravidelném a poměrně častém cvičení, při kterém jsou pomocí tlaku na určitá místa aktivovány vrozené pohybové vzory především u kojenců a batolat, ale často také u starších dětí,“ vysvětluje Ing. Bc. Jiřina Kubíková, vedoucí fyzioterapeutka Centra léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov.

Konkrétní cviky a polohy jsou přitom vždy vybírány individuálně na základě vyšetření podle typu obtíží, jejich závažnosti, ale třeba i věku dítěte. „Nejčastěji k nám přichází maminky s dětmi, které trpí stranovou predilekcí. Tuto vadu, která se projevuje osovou nesouměrností hlavy a páteře a prohnutím trupu miminka jakoby do tvaru rohlíku, objevují nejčastěji pediatři, ale sále častěji i samotné maminky, které si všimnou nesouměrného držení těla a hlavy miminka již v kojeneckém věku,“ dodává Ing. Bc. Jiřina Kubíková s tím, že právě díky zvýšené osvětě ohledně této problematiky stoupá i míra záchytu těchto dětí.

Právě včasný záchyt a pravidelné intenzivní cvičení v raném věku je přitom pro korekci pohybové poruchy stěžejní. „Čím dříve je porucha zachycena, tím rychleji může být korigována. Navíc s menšími dětmi se mnohdy jednodušeji pracuje i cvičí,“ osvětluje fyzioterapeutka s tím, že při neřešení potíží hrozí dětem nejen vadné držení těla, ploché nohy, bolesti hlavy a zad, ale často také degenerativní změny páteře v pozdějším věku.

Cvičení Vojtovou metodou probíhá zpočátku dvakrát týdně v Centru léčebné rehabilitace v Nemocnici Prostějov. Terapie je průběžně korigována terapeutem, nejčastěji jedenkrát týdně podle psychomotorického vývoje dítěte. Maminka zároveň zvládnutou terapii provádí s dítětem samostatně každé 4 hodiny doma.

„Při této terapii je maximálně důležitá spolupráce maminek, ale třeba i tatínků nebo babiček, se kterými se zde v nemocnici také často setkáváme. Časově je terapie poměrně náročná, mnohdy je potřeba cvičit každé čtyři hodiny po dobu několika týdnů až měsíců. Na druhou stranu k terapii nejsou potřeba žádné speciální pomůcky a po zaškolení fyzioterapeutkou lze reflexním cvičením vadu ve velké většině případů minimalizovat,“ uzavírá Ing. Bc. Jiřina Kubíková s tím, že příčinou vzniku pohybových poruch může být špatné polohování dítěte v prvních týdnech po porodu, ale třeba i poloha dítěte v děloze matky, což je faktor, který ovlivnit nelze.

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: