Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Dárci krve stárnou a mladých nepřibývá. Nemocnice Prostějov láká prvodárce na mimořádné odměny

16.8.2016

Krev je nepostradatelnou součástí léčby v medicíně a denně zachraňuje životy. Bohužel dárců krve je neustále nedostatek. Starší odcházejí a mladých nepřibývá. Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, proto připravila pro všechny prvodárce, kteří přijdou na transfúzní stanici Nemocnice Prostějov darovat krev nebo plazmu, mimořádné losování o rodinné vstupné do Pevnosti poznání v Olomouci.

„Starší dárci krve odcházejí a mladí bohužel nepřicházejí. Každoročně přitom celorepublikově odejde zhruba deset procent dárců. Snažíme se proto oslovit zejména mladé prvodárce, kteří by nám ideálně mohli pomoci rozšířit základnu pravidelných aktivních dárců. Věřím, že interaktivní muzeum by pro tyto mladé dárce mohlo být zajímavou motivací,“ říká MUDr. Jiří Šlézar, vedoucí transfúzní stanice Nemocnice Prostějov.

Pro nově příchozí dárce krve jsou v Nemocnici Prostějov připraveny konkrétně rodinné vstupenky do Pevnosti poznání Olomouc, která je interaktivním muzeem vědy pro celou rodinu, jehož cílem je zábavnou formou přibližovat vědu a výzkum všem věkovým kategoriím. Losovat o rodinný vstup se přitom bude ze všech prvodárců vždy jednou za měsíc. „Pevnost poznání se jako návštěvnické centrum Univerzity Palackého dlouhodobě věnuje společensky odpovědným aktivitám, které jsou součástí takzvané třetí role univerzity. Podpora prvodárců byla navíc motivována tradicí dárcovství krve na naší alma mater,“ vysvětluje motivaci k podpoře dárců krve Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Zájemci z řad prvodárců mohou k odběrům přicházet i bez objednávky vždy v pondělí, úterý a čtvrtek mezi 6:00 a 8:00, a to na transfúzní oddělení Nemocnice Prostějov. Pro případné dotazy je k dispozici telefonní číslo 582 315 210 nebo e-mail transfuzka@npv.agel.cz.

„Budeme rádi za každého nového dárce, který se přidá do našich řad. Obecně ale oceníme i jakoukoliv jinou formu pomoci - například propagaci dárcovství krve mezi spolupracovníky, rodinnými příslušníky či přáteli, nebo i věcné ceny pro dárce, jaké nám nabídla například právě Pevnost poznání. Takto nás mohou podpořit například i ti, kteří sami darovat krev nemohou,“ uzavírá MUDr. Jiří Šlézar.

Dárcem krve se může stát každý zdravý občan České republiky ve věku 18 až 60 let, jehož hmotnost převyšuje 50 kilogramů. Bezplatné dárcovství krve přitom dává nejenom dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a možnost konzultace s lékařem. Dárce má nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši dva tisíce korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: