Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V Nemocnici Prostějov nově zbavují děti od bolesti pomocí kineziotapingu

10.8.2016

Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, rozšířilo nabídku léčebných metod pro dětské pacienty s poruchami pohybového aparátu. Novinka v léčbě - metoda kineziotaping, neboli kineziologické tejpování, zmírňuje bolesti ve svalech i kloubech, zlepšuje kvalitu pohybu, přičemž neomezuje rozsah ani pohyblivost v postižených tkáních.

Kineziotapy podporují také krevní i mízní oběh a mají blahodárný vliv na hojení svalových poškození. „Aplikací kineziotapu, tedy speciální pružné pásky, dokážeme zmírnit otok, snížit bolest, zlepšit kloubní funkce nebo obnovit odtok lymfy. Obvykle je výhodné kombinovat kineziotaping ještě s jinými fyzioterapeutickými postupy,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka Centra léčebné rehabilitace Bc. Jiřina Kubíková.

Tuto účinnou a pro pacienta komfortní metodu, která vznikla v Japonsku a spočívá v nalepování speciálních pružných pásek (kineziotapů) na pokožku, používá prostějovská rehabilitace od roku 2010. Nyní s aplikací kineziotapu začali u dětí, a to i u novorozenců od šesti týdnů věku. V současné době Centrum léčebné rehabilitace prostějovské nemocnice aplikuje kineziotape zhruba 20 až 30 dospělým týdně, u dětí se počet pohybuje 5 až 8 týdně.

„Mezi nejčastější indikace u dětí patří podpora vadného držení těla například plochonoží, nastavení optimálního tonu svalstva, ovlivnění pooperačních jizev nebo stimulace správného postavení v kloubech i u poúrazových stavů, a to včetně antiedematózního účinku,“ uvádí Bc. Jiřina Kubíková s tím, že pro děti používají speciální obrázkové kineziotapy, které svým složením odpovídají vysokým nárokům dětské pokožky.

Autorem metody je japonský lékař a chiropraktik Kenzo Kase. Výzkumem nalepování pružných pásek na kůži zjistil, že odlehčují přetížený svalový a kosterní systém, normalizují svalové napětí a zlepšují funkci oběhového systému. Kineziotaping je rozšířený především v USA a Německu, velmi oblíbený je hlavně mezi sportovci. Používání pásek při sportovních výkonech snižuje úrazovost i přetížení svalového a kosterního systému.

Zájemci o kineziotaping nepotřebují k objednání v Centru léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov doporučení dětského nebo jiného odborného lékaře. Pokud však mají k dispozici lékařskou zprávu s popisem svých potíží, doporučuje se, aby ji vzali na ošetření s sebou. Zájemci se mohou objednat na telefonním čísle centra 582 315 356.

„Přestože jde o nadstandardní výkon, který není hrazen ze zdravotního pojištění, efektivnost a popularita této doplňkové léčby je vysoká. Finanční investice pacienta do této terapie jsou minimální vždy v závislosti na velikosti ošetřované plochy,“ uzavírá Bc. Jiřina Kubíková.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: