Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Oční oddělení Nemocnice Prostějov nabízí novinky v podobě moderního vybavení

29.6.2015

Oční oddělení Nemocnice Prostějov, člena skupiny AGEL, má nově k dispozici modernější vybavení umožňující kvalitnější diagnostiku i léčbu. Konkrétně jde o počítačový perimetr umožňující přesnější a detailnější vyšetření zrakového pole a také nové mikrochirurgické nástroje, které umožňují kvalitnější provádění chirurgických zákroků.

Hlavní novinkou očního oddělení je nová modernější verze počítačového perimetru americké výroby značky Dicon, který umožňuje efektivnější, kvalitnější a přesnější vyšetření zorného pole. „Princip tohoto vyšetření je jednoduchý – pacient se posadí a pohledem fixuje předem daný bod před sebou. V prostoru před pacientem poté přístroj vytváří zrakové podněty a pacient lékaři sděluje, kdy tyto podněty zaznamená. Oči se vyšetřují jednotlivě, kdy vždy jedno je odkryté a druhé zakryté. Jednou z významných uživatelských výhod nového přístroje je přitom pohyblivý fixační bod, díky němuž je vyšetření podstatně pohodlnější a rychlejší, což nám potvrdila i řada pacientů, kteří měli možnost srovnání vyšetření na jiném pracovišti s jinými přístroji,“ říká primář očního oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Petr Frgál s tím, že rozsah a kvalita zorného pole patří k zásadním parametrům zrakových funkcí, tudíž jeho vyšetření patří mezi základní potřebná vyšetření.

Nový počítačový perimetr je aktuálně na pracovišti nejčastěji používán pro diagnostiku a sledování úspěšnosti léčby pacientů se zeleným zákalem, ale také pro diagnostiku očních či neurologických chorob.

Do spektra poskytované péče očního oddělení však patří samozřejmě řada dalších diagnostických, léčebných a preventivních činností. K těm nejzásadnějším patří mikrochirurgická operativa, nejčastěji pak šedého zákalu. „Toto onemocnění dnes postihuje prakticky všechny věkové kategorie, zejména pak osoby staršího věku. V současné době provádíme, v souladu s celosvětovým trendem, až na výjimky všechny nitrooční operace ambulantně. Pacienti přicházejí k operaci ráno, po operaci jsou operatérem zkontrolováni a po krátkodobém pobytu na stacionáři jsou propuštěni do domácí péče a následující den se dostaví na první kontrolní vyšetření,“ uvádí primář.

Operace jsou prováděny pod mikroskopem na nejmodernějším americkém přístroji Stellaris, který byl na oddělení zakoupen před dvěma lety. „V letošním roce jsme pořídili také řadu nových mikrochirurgických nástrojů, které umožňují ještě dále posunout hranice přesnosti a šetrnosti prováděné operace,“ dodává primář Frgál s tím, že k náhradě jsou používány různé typy kvalitních měkkých ohebných nitroočních čoček.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: