Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Nemocnice Prostějov nabízí dárky pro nové dárce krve

21.1.2015

Krev pomáhá zachraňovat lidské životy, bohužel dárců krve mají zdravotnická zařízení dlouhodobě nedostatek. Transfuzní stanice Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, proto připravila speciální dárky a slosování pro prvodárce, kteří se přijdou zaregistrovat a budou ochotni svou krev darovat.

„Medicína jde neustále kupředu, roste počet léčebných metod a jsme dnes schopni zachránit i pacienty, kteří by v minulosti neměli šanci přežít. K provádění řady zákroků je ale zapotřebí také krev, které bohužel v krevních bankách není na rozdávání,“ vysvětluje vedoucí lékař prostějovského odběrového střediska MUDr. Jiří Šlézar. Celorepublikově chybí odhadem zhruba sto až sto padesát tisíc dárců krve, navíc dárců krve v transfuzních stanicích každoročně ještě ubývá.

Snahou prostějovské nemocnice je nyní přilákat především prvodárce a rozšířit tak stávající základnu dárců krve a krevních složek. „Obecně v České republice je nedostatek zejména mladých dárců. Samozřejmě ale budeme rádi za každého zájemce, který přijde darovat krev nebo k darování motivuje ostatní. Pro prvodárce jsme nyní připravili měsíční losování o permanentky na bazén, které mohou být motivací pro všechny, kteří zatím dárcovství nevyzkoušeli,“ vysvětluje MUDr. Šlézar.

V minulém roce bylo v Nemocnici Prostějov registrováno celkem 276 prvodárců a nových dárců, přičemž 248 z nich zároveň darovalo krev. „Z loňských čísel vyplývá, že jsme zaregistrovali více než jednoho prvodárce každý všední den. Tento trend bychom v letošním roce rádi ještě vylepšili, neboť zejména mladí prvodárci jsou naší budoucností,“ doplňuje MUDr. Jiří Šlézar.  

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou být lidé ve věku od 18 do 65 let, jako prvodárci mohou darovat nejcennější tekutinu nejpozději do 60 let věku. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na pracovišti transfúzního oddělení prostějovské nemocnice. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat netučnou stravu. S sebou musí mít občanský průkaz / nebo jiný průkaz totožnosti s fotografií/ a průkazku zdravotní pojišťovny. Víc informací naleznou zájemci na webových stránkách nemocnice: http://nemocniceprostejov.agel.cz/

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: