Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

40 let na chirurgii - medailon Nemocnice AGEL Prostějov

9.11.2023

„Za 40 let se chirurgie zcela proměnila – pacienti mají vysoký komfort,“ říká vrchní sestra Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace Nemocnice AGEL Prostějov Věra Šimková. Počet operací, u kterých asistovala, za ta léta ani nespočítá. Vrchní sestra Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace Nemocnice AGEL Prostějov Věra Šimková nastoupila do prostějovské nemocnice hned po ukončení zdravotnické školy v Hranicích na Moravě. Kromě náročné práce ve zdravotnictví již 8 let předvádí ve volném čase i na módních molech.

V prostějovské nemocnici Věra Šimková pracuje přes 40 let. Nástupní „kolečko“ si odbyla na chirurgickém oddělení, ORL, očním oddělení a gynekologii, poté se však vrátila na chirurgický sál. „Letos to bude 20 let, kdy se v Prostějově otevřely Centrální operační sály, a já se stala vrchní sestrou. Sály před třemi roky prošly rekonstrukcí, takže pracujeme v moderním a pěkném prostředí,“ říká Věra Šimková. A u kolika operací byla za svůj život přítomna? „To se snad ani nedá spočítat – zhruba 5 až 6 operací denně, někdy i o víkendech,“ dodala. 

V chirurgii jde pokrok razantně rychle dopředu, od nástupu paní Věry do zdravotnictví se vše změnilo. Když začínala, laparoskopie neexistovala, neprováděla se bariatrie (chirurgická léčba obezity). Zcela jinak se operovaly i břišní kýly v rámci herniologie. Dnes je v prostějovské nemocnici na tyto potíže specializované centrum bariatrie i herniologie. „Nyní se 80 procent operací kýlních a břišních provádí laparoskopicky, 20 procent otevřeně. Ještě před 20 roky to bylo obráceně. Laparoskopie je lepší volbou  pro pacienty s obezitou, jejichž počet významně narůstá. Je to komfort pro pacienta – nemá rozřezané břicho, ale pouze několik vpichů, přes které se operace provádí,“ vysvětlila vrchní sestra, podle které pacienti byli dříve vděčnější, pokornější a víc si zdravotníků vážili. „Bohužel se v poslední době setkáváme i s agresivitou pacientů.“ 

Nemocnice AGEL Prostějov drží díky Věře Šimkové zřejmě i netradiční unikát – propojení medicíny a módy. Zatímco pacienti vidí vrchní sestru před operací ve zdravotnickém operačním oblečení a s rouškou, příznivkyně a příznivci módních přehlídek ji mohou vidět v módních kolekcích na přehlídkovém mole. 

Před osmi roky majitelka jednoho prostějovského módního butiku Věře nabídla spolupráci, aby se začlenila do kolektivu žen ukazujících v Prostějově čtyřikrát až pětkrát ročně módní novinky. „Chtěla jsem své známé, která je nyní již má velká kamarádka, vyhovět. Během dvou až tří hodin předvádíme jednou za čtvrt roku nejnovější modely pro stálé či nové zákaznice butiku. Během večera každá z nás předvede několik modelů, takže jsem se zájemcům o módu ukázala za těch osm let celkem ve stovkách šatů, kostýmech nebo i kožiších. K tomu prezentujeme kabelky, boty a další módní doplňky,“ uvádí vrchní sestra, která na prvních přehlídkách před osmi roky měla trochu trému. „Když jsem se dostala do kolektivu deseti vystupujících žen, tak mne to začalo bavit a zůstala jsem. V kolektivu jsem si od té doby našla řadu kamarádek,“ doplnila. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: