Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Světový den dárců krve v prostějovské nemocnici doplní zásoby nejcennější tekutiny

14.6.2023

Prostějov, 13. června 2023: Také v Nemocnici AGEL Prostějov si tento týden připomenou Světový den dárců krve, jehož cílem je oslavit a podpořit dobrovolníky za jejich záslužnou činnost. Každý, kdo přijde ve čtvrtek 15. června darovat krev či plazmu do prostějovské nemocnice, obdrží navíc jako poděkování poukaz do LÉKÁRNY AGEL na nákup v hodnotě 100 korun. Prostějovská nemocnice tak chce oslovit další dobrovolníky k bezpříspěvkovému darování krve a plazmy a doplnit tak zásoby nejcennější tekutiny na období letních prázdnin, kdy transfuzní centra často bojují s dočasným nedostatkem dárců, kteří odjíždějí na dovolené.

"Situace se opakuje každým rokem v létě v období letních prázdnin, před nimiž pravidelně vyzýváme dárce, aby přišli darovat ještě před odjezdem na dovolenou. Důvodem toho, že počet dárců v červenci a srpnu klesá, může být i západonilská horečka, kterou se lidé mohou nakazit v zemích nám velmi blízkých, například v Itálii, Maďarsku, Řecku nebo Slovinsku. Proto jsou lidé po návštěvě těchto zemí, třebaže zde nocovali, byť jen jedinou noc, na měsíc z darování krve i plazmy vyloučeni. Lidé, kteří například navštíví malarické oblasti, mohou darovat krev až po půl roce,“ vysvětluje vedoucí lékařka hematologicko-transfuzního oddělení prostějovské nemocnice MUDr. Milena Lukešová a doporučuje dárcům po návratu z dovolené ověřit si délku odkladu k dárcovství na webových stránkách oddělení. 

Nové dárce se prostějovská nemocnice snaží motivovat a získávat různými akcemi po celý kalendářní rok. „Minimálně jednou do měsíce organizujeme pro dárce tematické akce, naposledy šlo o zmrzlinový odběr, kdy se příchozí osvěžili lahodnou zmrzlinou. Pozitivní ohlasy jsme zaznamenali také na znaménkový odběr, kdy se mohli dárci nechat vyšetřit dermatologem,“ doplňuje MUDr. Milena Lukešová s tím, že na další týdny je pro dárce plánován například melounový či čokoládový odběr.

Bezpříspěvkovými dárci krve se mohou stát zdraví lidé ve věku od 18 do 65 let, s váhou nad 50 kg. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém místě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. Výhodami darování krve je přitom v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat studijní volno či pracovní volno s náhradou mzdy, bezplatné lékařské vyšetření, občerstvení nebo čerpat odpočet ze základu daně z příjmu.

 

 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: