Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Gastroenterologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov kontinuálně zavádí do praxe nové metody. Nově chce získat prestižní statut

5.4.2024

Prostějov, 4. 4. 2024: Nové endoskopické metody, ale i rozvoj specializované farmakoterapie. Gastroenterologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov každoročně zavádí nové metody, a také aspiruje i na statut terciárního centra s puncem nejvyšší kvality s cílem zařazení mezi takzvaná Centra digestivní endoskopie.

,,Naše oddělení se zabývá onemocněním gastrointestinálního traktu v celé jeho šíři. Zabýváme se chorobami jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva, slinivky břišní, jater, žlučníku a žlučových cest. Dlouhodobě patříme k síti center pro screening kolorektálního karcinomu, tedy nádoru tlustého střeva a konečníku. Sledujeme a léčíme pacienty s chronickými střevními záněty, a od roku 2021 máme statut Centra pro biologickou terapii idiopatických střevních zánětů. Momentálně máme na této specializované a nákladné léčbě již 31 pacientů,“ uvádí MUDr. Mgr. Jaroslav Maceček, Ph.D., MBA, primář gastroenterologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Základem práce gastroenterologického oddělení je endoskopie. V Nemocnici AGEL Prostějov jsou standardně prováděny koloskopie (vyšetření tlustého střeva), gastroskopie (vyšetření, jícnu, žaludku a dvanácterníku), specializovaná vyšetření chorob žlučových cest a slinivky břišní - ERCP (endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie) a PTCD (perkutánní cholangiografie a drenáž žlučových cest). „Všechny tyto diagnostické metody mají léčebný potenciál a zároveň s diagnostikou můžeme v jedné době zvolit vhodnou léčebnou metodu. Provádíme tak nejrůznější typy resekce (odstranění nádorů), rozšíření nejrůznějších zúžení trávicí trubice, zavádíme speciální trubice, tzv. stenty, ošetřujeme krvácení nejrůznějšími technikami,“ vyjmenovává primář Jaroslav Maceček.

Nově zde od roku 2022 provádějí zdravotníci také výkon tzv. endoskopickou ultrasonografii (EUS). Jedná se o speciální endoskopickou metodu, jež využívá endoskopy, které jsou zakončené ultrazvukem. Tato technika umožňuje precizní diagnostiku chorob velké části gastrointestinálního traktu, zejména pak chorob slinivky břišní a umožňuje speciální odběr vzorků a drenážní výkony, které nahrazují některé chirurgické metody. Jedná se například o drenáže žlučníku, žlučových cest a slinivky břišní a spojení různých části trávicího traktu, tzv. anastomózy. Jde o moderní trend v endoskopii, kdy lze hovořit o endoskopických operacích.

Další nové a specializované metody, zavedené v roce 2023, jsou ESD (endoskopická submukozní disekce) a FTR (transmurální resekce), což jsou resekční techniky k odstranění přednádorových stádií nebo časných zhoubných nádorů trávicí trubice. Nově se lékaři na gastroenterologickém oddělení Nemocnice AGEL Prostějov také zaměřují na pooperační komplikace s využitím speciálních stentů. Ve spolupráci s chirurgickým oddělením je do budoucna plánováno zavádění speciálních bariatrických endoskopií, používaných k léčbě obezity.

„Všechny tyto metody a techniky jsou složité a je potřeba často velmi kvalitní uspání pacienta tak, aby pro ně byl výkon snesitelný a bezpečný. Od roku 2021 prakticky standardně jako jedno z mála pracovišť v ČR využíváme analgosedace s propofolem, které tyto metody velmi usnadňují, a díky nimž se zvyšuje míra tolerance pacientů k těmto výkonům. Jinými slovy, endoskopie u nás může být komfortní a s minimem rizik,“ uzavírá MUDr. Mgr. Jaroslav Maceček, Ph.D., MBA, primář Gastroenterologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: