Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

V zaměstnání sanitářem, ve volném čase úspěšným speleologem a fotografem. I takové zaměstnance má Nemocnice AGEL Prostějov

21.2.2024

Jako sanitář začínal přibližně před devíti lety. Původně vystudoval zootechniku a pracoval v zemědělství. Po vystudování tohoto oboru však každých pět let měnil práci a hledal něco, co jej bude naplňovat. Pan Hruban se tedy rozhodl udělat si sanitářský kurz a kurz pracovníka v sociálních službách a již déle než pět let pracuje v Nemocnici AGEL Prostějov.

Práce sanitáře je velmi rozmanitá a v neposlední řadě také náročná. Podle pana Petra Hrubana, sanitáře v Nemocnici AGEL Prostějov je důležité najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

„Přestože mě má práce moc baví a naplňuje, myslím si, že by měl mít každý člověk také vedlejší zájmy a možnosti seberealizace a ne chodit pouze do práce. Pro mě je to tedy speleologie a fotografování. Tyto aktivity mi poskytují odreagování od pracovního prostředí,uvádí Petr Hruban, fotograf, speleolog a sanitář Nemocnice AGEL Prostějov.

Speleologie začala pana Petra zajímat už v dětství, kdy byl fascinován podzemím na hradech a zámcích a současně se od 15 let věnoval i fotografování přírody. Později se stal členem české speleologické společnosti, kde byl členem až do roku 2020. V současné době postupně zkoumá důlní díla, zejména na Jesenicku, kde zejména dokumentuje důlní díla jak železných rud, tak barevných kovů a neposlední řadě také grafitu.

„Před dvěma lety jsem byl osloven paní Maršálkovou, tehdejší ředitelkou prostějovského divadla, s nápadem uspořádat výstavu. K oslovení pravděpodobně přispělo i vydání nástěnného kalendáře s mými fotografiemi a s kresbami hornických motivů ve spolupráci s panem Pavlem Zlínským. Nebyla to však má první výstava. Výstav jsem udělal za mé éry speleologie již přes dvacet. Dokonce se mi podařilo vydat knihy Olomoucké podzemí a později Zlatohorské podzemí, která byla vydána také v němčině, angličtině a polštině. O druhou zmíněnou byl enormní zájem, tak jsem v roce 2018 napsal i druhé vydání,“ vysvětluje Petr Hruban, fotograf, speleolog a sanitář Nemocnice AGEL Prostějov.

V současné době probíhá od 11. ledna v Městském divadle Prostějov další z výstav, tentokrát s názvem Krásy a tajemno podzemí. Tajemné fotografie si mohou lidé přijít prohlédnout až do 20. března 2024, a to vždy v době konaného divadelního představení.

„Pocit ze současné vernisáže mám velmi pozitivní. Moc mile mě překvapila obrovská účast za velké podpory jak mých kolegů z nemocnice, tak od speleologických přátel. Atmosféru také umocnila hudba od známého skladatele a pianisty z Jihoafrické republiky vystupujícího pod jménem Elly Jay, který výstavu doprovázel. V budoucnu bych rád se svými výstavami pokračovat, rýsujeme se mi například vernisáž ve Vlastivědném muzeu v Olomouci nebo v prostějovském zámku,“ říká Petr Hruban, fotograf, speleolog a sanitář Nemocnice AGEL Prostějov.

„Jsme hrdí a vděční, že máme v naší nemocnici takto kreativní zaměstnance, kteří i mimo své náročné zaměstnání mají tak obohacující zájmy,“ uzavírá Mgr. Marie Jouklová, hlavní sestra Nemocnice AGEL Prostějov.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: