Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Valentýnské darování krve v Nemocnici AGEL Prostějov

12.2.2024

Prostějov, 12. 2. 2023: Svatý Valentýn bývá svátkem plným lásky, dobrých skutků a hezkých gest. Již tradičně jej oslaví i dárci krve z Prostějovska, a to již 13. – 14. února Valentýnským odběrem na hematologicko-transfuzním oddělení Nemocnice AGEL Prostějov. Ať již přijde nový nebo stávající dárce, sám nebo ve dvojici, vždy obdrží dárek. U stálých dárců je potřeba se k odběru předem objednat.

Noví i pravidelní dárci, kteří přijdou darovat krev v úterý 13. února a pravidelní dárci plazmy objednaní dle zavedených pravidel 13. - 14. února, dostanou sladký dárek a dvojice dokonce láhev vína. „Každého dárce vede k darování něco jiného, většinou je to ale právě příjemný pocit z dobrého skutku nebo snaha pomoci druhým. Ať už dárce motivuje cokoliv, každému z nich jsme nesmírně vděční. Nesmím zapomenout zmínit prvodárce, kteří jsou pro nás nesmírně důležití,“ uvádí Eva Hradečná, úseková sestra hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka. Interval mezi odběry by měl být minimálně osm týdnů. Naopak darovat krev nemohou chronicky nemocní pacienti, lidé, kteří prodělali onkologické onemocnění, anebo v minulosti prodělali žloutenku typu B a C, či jsou HIV pozitivní. Dárce krve by neměl být ani diabetik, neměl by být závislý na alkoholu, či na jiné návykové látce. 

„Valentýnský odběr je na našem oddělení již tradicí, která je u našich dárců i personálu velice oblíbená. Takto ve dvou to praktikují například teď již manželé Klára a Michal Kosatíkovi, kteří si na začátku vztahu během Valentýnského odběru dali rande právě na našem hematologicko-transfuzním oddělení, kde společně darovali krev. Tuto tradici mají ve zvyku už přes 2 roky a jsou pro nás všechny krásnou inspirací,“ říká Eva Hradečná, úseková sestra hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Bezplatné dárcovství krve přitom dodává nejenom výjimečný pocit z dobrého skutku, ale také zahrnuje lékařské vyšetření a znamená možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, získat vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení, a uplatnit si nárok odpočtu ze základu daně z příjmu, a to ve výši 3000 korun za každý absolvovaný odběr.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: