Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Výročí operačních sálů Nemocnice AGEL Prostějov

4.12.2023

Koncem roku 2023 to bude již 20 let od okamžiku, kdy se definitivně přestěhovala poslední oddělení ze starého nemocničního areálu na Lidické ulici do nových prostor stávající Nemocnice AGEL Prostějov na ulici Mathonova, která nese jméno prvního ředitele a primáře chirurgie v Prostějově. Mezi poslední oddělení, která se tehdy stěhovala, patřilo ARO, chirurgie a chirurgická JIP, ortopedie, gynekologicko-porodnické oddělení a úplně jako poslední se den před Silvestrem stěhovalo interní oddělení.

„S paní vrchní Věrou Šimkovou jsme byli od počátku u stavby nové budovy, v níž se sály a sterilizace nacházejí. Účastnili jsme se kontrolních dnů stavby i kolaudací, abychom poté jak provozně, tak i organizačně zvládli přechod na nové pracoviště,“ uvádí MUDr. Jiří Šťastný, primář Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace.

„Nové Centrální operační sály a centrální sterilizace byly připravovány několik týdnů dopředu a první ostrá sterilizace proběhla 21. 12. 2023 a první operace vůbec byla „apendektomie“ u malého chlapce dne 22. 12. 2003,“ vzpomíná MUDr. Jiří Šťastný, primář Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace.

Nové operační sály, které byly navíc v r. 2021 zrekonstruovány, jsou plně digitalizovány, klimatizovány a moderně koncipovány tak, aby splňovaly všechny požadavky 21. století. Používají se nejmodernější technologie v podobě laparoskopických a artroskopických věží, k dispozici jsou nejmodernější anesteziologické přístroje, výkonné koagulační a odsávací jednotky. Vše je tak uzpůsobeno pro bezpečnost pacienta a pro komfort sálových zaměstnanců. „Na starých operačních sálech na Lidické ulici to bylo úplně jiné. Každý operační obor měl přidělený svůj počet sálů a nestaral se o ostatní. V novém areálu se všechny zajišťovací a servisní služby pro operatéry centralizovaly,“ vysvětluje MUDr. Jiří Šťastný, primář Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace.

Na nových sálech za uplynulých 20 let proběhlo více než 100 000 operací a narodilo se tisíce dětí. Průměrný počet operačních výkonů se ročně pohybuje kolem 5 000, sterilizací bylo některé roky až 8 000. „V prostějovské nemocnici pracuji již 40 let, z toho 20 let jako vrchní sestra Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace. Ani se snad nedá spočítat, u kolika operací jsem za svůj život byla přítomná,“ říká Věra Šimková, vrchní sestra Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace.

„Nejobtížnější pro nás všechny bylo překonat období pandemie covid-19, kdy jsme se museli od března 2019 do února 2022 adaptovat na operování ve speciálních oblecích tak, abychom pomohli všem našim pacientů a přitom ochránili sami sebe před infekcí,“ doplňuje MUDr. Jiří Šťastný, primář Centrálních operačních sálů a Centrální sterilizace.

„Operační sály jsou takovým pomyslným srdcem všech operačních oborů. Špičkovou úroveň, kterou se právě naše Centrální operační sály mohou pyšnit, nevytváří pouze moderní digitalizace či vybavení, ale v první řadě perfektní tým anesteziologů, operatérů a sálových sester, kteří se dennodenně starají o životy a zdraví pacientů,“ uzavírá MUDr. Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: