Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

O vyšetření glykemie byl v Nemocnici AGEL Prostějov velký zájem

16.11.2023

Světový den diabetu v Nemocnici AGEL Prostějov připomněl rizika spojená s cukrovkou a nasměřoval návštěvníky k vhodné prevenci.

Během preventivní akce zdravotníci změřili při testech návštěvníkům 112 glykemií, z nichž u pěti byly odhaleny zvýšené hodnoty nad 5,7 mmol/l. „Všichni návštěvníci, u kterých byly naměřeny vyšší hodnoty glykemie, byli odesláni na další odborné vyšetření a zároveň absolvovali úvodní konzultaci s nutričními terapeuty,” uvádí Lenka Prokopová, sestra z edukačního centra pro diabetiky  Nemocnice Prostějov. 

Od prvních statistik, které se evidují od roku 1960, čísla diabetiků rostou. V současné době je podle dostupných dat v ČR zaznamenáno více než milion lidí s tímto onemocněním a podle odhadů odborníků může v roce 2030 číslo přerůst i 1,3 milionu.

„Cukrovka je plíživý nepřítel, který Vás nebolí a zpočátku probíhá zcela bez jakýchkoliv příznaků. Mnohdy se na onemocnění přijde náhodně, při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. V případě, že ale lidé preventivní vyšetření podceňují a na kontroly nechodí, přichází tato diagnóza s již rozvinutými příznaky nadměrné žízně, močení, hubnutí, zhoršení zraku, ztráty energie, nechutenství a někdy i s kolapsovým stavem,“ vysvětluje Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.

Nezdravá strava, málo spánku či pohybu, navýšení stresu a kouření výrazně přispívá ke vzniku diabetu, a to dnes napříč věkovými skupinami. Do rizikové skupiny patří nejen lidé nad 40 let, ale také malé děti, pro které byl dříve typický diabetes 1. typu, ale změnou stravovacích návyků, nedostatkem pohybu a přítomností nadváhy a obezity se ale u dětí stále častěji rozvíjí i diabetes 2. typu. Také pandemie covid-19 a lockdowny, které s ní souvisely, výrazně změnily životní styl značné části populace všech věkových kategorií. I v této souvislosti se počet nově zjištěných diabetiků navyšuje.

„Každý člověk by měl dbát na prevenci diabetu a nezvyšovat si tak jeho riziko. Pro začátek stačí dodržovat zdravý životní styl, nekouřit, pít neslazenou vodu, mít pravidelní pohyb a v neposlední řadě nezanedbávat již zmiňované preventivní zdravotní prohlídky,“ uzavírá Lenka Prokopová.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: