Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Jako jedna z mála na Moravě nabízí Nemocnice Prostějov nově operaci hemoroidů šetrnou metodou THD

27.5.2016

Chirurgové Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL, provedli v těchto dnech zcela poprvé bezbolestný zákrok k ošetření hemoroidů. Tzv. operace metodou THD využívá dokonalé lokalizace příčiny hemoroidů ultrazvukovou sondou. Ve srovnání s dosavadními metodami je podstatně méně bolestivá a současně výrazně spolehlivější ve svém léčebném efektu. Pacienti mohou být navíc po zákroku brzy propuštěni do domácího léčení a již třetí nebo čtvrtý den po operaci se vracejí ke každodenním aktivitám.

Jako vůbec první pacientka podstoupila zákrok čtyřiačtyřicetiletá žena z Prostějovska, kterou potíže s hemoroidy trápily od porodu. „Pacientka byla vzhledem k rozsahu onemocnění a selhání ostatních metod léčby hemoroidů ideálním kandidátem pro zákrok metodou THD,“ uvádí MUDr. Petr Špička z chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov.

Toto nadstandardní ošetření se provádí v bezpečném prostředí operačního sálu v celkové anestezii za krátkodobé, obvykle dvou až třídenní hospitalizace v šetrné celkové anestezii. Pacient je následný den po operaci propuštěn domů. Pooperační bolest je většinou minimální, a pokud to je opravdu nezbytné, stačí pacientovi běžná analgetika v tabletové formě. Po třech až čtyřech dnech se ošetřený vrací k běžnému způsobu života.

„Velkou výhodou tohoto ošetření je, že se neodstraňuje žádná tkáň konečníku, a tudíž odpadá bolestivé hojení ran. Prakticky jsou eliminována rizika spojená s ostatními typy operací hemoroidů,“ vysvětluje hlavní výhody MUDr. Špička s tím, že metodu lze použít prakticky u každého pacienta s hemoroidálním onemocněním. Především je tento typ operace nabízen pacientům s pokročilejším stupněm hemoroidů. Zákrok je bezpečný, s minimem rizik a komplikací. Prostředí operačního sálu a celková anestezie jsou předpokladem dokonalého ošetření.

Ačkoliv hemoroidy často ještě patří mezi „společenská tabu“, jedná se o problém hojně rozšířený. V populaci starší 50 let trpí hemoroidy více než polovina populace. Lidé se obvykle s těmito potížemi naučí žít, a tudíž lékaře vyhledávají teprve v případě alarmujících příznaků, jako je např. krvácení, často i masivní. „Mnoho lidí si onemocnění raději vůbec nepřipouští a tyto příznaky přehlíží, často také ze strachu z bolestivého ošetření. Takový přístup k těmto potížím je pro nemocného velmi riskantní. Hemoroidy mohou být často jedním z prvních varovných příznaků závažného onemocnění konečníku a tlustého střeva, nádory nevyjímaje,“ varuje MUDr. Petr Špička s tím, že v případě potíží se mohou pacienti obrátit také na moderně zařízenou proktologickou ambulanci Nemocnice Prostějov, která disponuje nejnovější video-technologií s možností fotodokumentace.

Nemocnice nabízí také neoperační metody ošetření hemoroidů, například přístrojem Hemoron, Baronovou metodou, apod. Ročně ošetří na chirurgickém oddělení Nemocnice Prostějov kolem jedné až dvou stovek pacientů a operují okolo 60 pacientů s pokročilým stupněm hemoroidálního onemocnění. „Léčbu navrhujeme vždy po pečlivém proktologickém vyšetření za použití nejnovějších technologií, individuálně na míru každému pacientovi,“ uzavírá MUDr. Špička.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: