Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Specializované centrum pro léčbu hepatitidy má v prostějovské nemocnici mimořádné výsledky. Doposud vyléčilo všechny pacienty

14.6.2021

V prostějovské nemocnici již dva roky úspěšně funguje Centrum pro léčbu hepatitidy C a za tu dobu vykazuje specializované pracoviště mimořádnou úspěšnost. Každý pacient, který prošel v Nemocnici AGEL Prostějov nenáročnou, ale velmi efektivní terapií, byl na jejím konci zdráv.

Hepatitida C je infekční zánětlivé onemocnění jater, které může mít v pokročilé fázi velmi vážné následky. Tři čtvrtiny pacientů přitom o svém onemocnění vůbec neví. Prozatím jsme odléčili přibližně 50 pacientů s chronickou virovou hepatitidou C se 100% úspěšností. Terapie s podobnou účinností je v nynější moderní medicíně ojedinělá,říká MUDr. Zdeněk Prokeš, primář infekčního oddělení s tím, že zde léčí pacienty ve všech stádiích tohoto onemocnění.

Infekce virem hepatitidy C se přenáší krví, pohlavním stykem nebo z matky na dítě při porodu. K tomu je třeba připomenout, že až do roku 1992, kdy začalo testování dárců krve, byla nejčastějším způsobem přenosu infekce transfúze krve. Rizikovým prostředím byly v minulosti také tetovací salóny, ty však v dnešní době již splňují přísná hygienická pravidla. Diagnózu žloutenka typu C si ročně vyslechne v České republice až 1000 lidí.

Každého pacienta čeká v centru série komplexních vyšetření, kdy po celkovém zhodnocení stavu, indikujeme terapii přímo působícími virostatiky - DAA (Directly acting antivirals). Tato terapie je poměrně nákladná, stojí přibližně 530 tisíc korun na pacienta. Oproti předchozím terapiím má však minimum nežádoucích účinků a pacienti mnohdy ani neví, že nějakou terapii berou. Jedná se o terapii tabletami, která trvá 8 až 12 týdnů a zcela ji hradí zdravotní pojišťovny,vysvětluje primář Prokeš.

Inkubační doba hepatitidy C je velice dlouhá, až 180 dní. Příznaky v akutní fázi infekce jsou velice mírné (nechutenství, nevolnost, bolesti svalů a kloubů), proto se ji daří odhalit v tomto stádiu velice zřídka. Ve většině případů proto hepatitidu C lékaři diagnostikují až ve stádiu chronickém, do něhož přejde více než 80 % infikovaných jedinců.

Tým lékařů z Nemocnice AGEL Prostějov s odborností na infektologii léčí v Centru pro léčbu hepatitidy C pacienty z celého Olomouckého kraje, zároveň mají kapacity a možnosti pomoc zájemcům i ze vzdálenějších regionů. Jedná se vůbec o první takto specializované pracoviště v rámci skupiny AGEL.

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: