Logo

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Rychlý kontakt

+420 582 315 111
+420 582 359 169
+420 582 359 170

O nemocnici

Rehabilitace Nemocnice AGEL Prostějov provádí postcovidovým pacientům individuální léčbu

12.3.2021

Ordinace lékařů stále častěji plní lidé, kteří se po prodělaném covidu-19 nemohou dostat do stejné kondice jako před onemocněním. V Nemocnici AGEL Prostějov jim v tom vydatně pomáhá Centrum léčebné rehabilitace, kde zdravotníci připravují každému pacientovi přesně cílený rekonvalescenční program. Ten může trvat i řadu měsíců.

Dechové potíže a celková únava. Právě tyto konkrétní problémy trápí postcovidové pacienty nejčastěji a nezáleží na tom, zda se jedná o staršího seniora či mladého člověka v produktivním věku. „Tito pacienti přitom nemají závažně plicní onemocnění, jsou „jen“ po prodělané infekci covid-19,” říká doc. MUDr. Petr Konečný Ph.D., MBA, primář Centra léčebné rehabilitace Nemocnice AGEL Prostějov a jedním dechem vysvětluje: „Lze konstatovat, že těchto nových postcovidových diagnóz sledujeme celkově zvýšený výskyt za poslední rok. Postcovidoví pacienti mají nejčastěji různé potíže s dechem, kardiovaskulární obtíže, neurologické a pohybové problémy. Obecně lze říci, že se jedná o takový „chameleon“ nemocí, tzn. že může imitovat jakékoliv onemocnění postihující kohokoliv od dětí až po seniory bez rozdílu pohlaví.”

V současné době se tito pacienti na rehabilitaci dostávají z plicního postcovidového centra prostějovské nemocnice. Při příchodu do Centra léčebné péče je každý pacient vyšetřen rehabilitačním lékařem, který konkrétnímu pacientovi individuálně stanoví rehabilitační plán a předepíše rehabilitační procedury. Následně si ho přeberou do péče zkušení fyzioterapeuti a začne speciální respirační fyzioterapie, dechová gymnastika a rekondiční cvičení. „Rehabilitace je cílená, pacientovi ušitá na míru, nebolestivá a pomocí pohybové a dechové terapie zlepšuje kondici, celkový stav, kardiovaskulární a dechové funkce,” vysvětluje primář Konečný s tím, že rehabilitace postcovidových pacientů je individuální záležitost, ale obecně pozoruje dlouhodobější léčbu.

Pacienti Centra léčebné péče Nemocnice AGEL Prostějov rehabilitují ambulantně pod vedením zkušených terapeutů v průměru šest až dvanáct týdnů, nezřídka i déle. „Zaleží i na aktivním přístupu každého pacienta při domácí rehabilitaci a cvičení, dodržování zdravých životních návyků a doporučení jako je zdravě se stravovat, optimálně pohybovat, nekouřit, dostatečně spát, nestresovat a umět (duševně) relaxovat,” dodává na závěr doc. MUDr. Petr Konečný Ph.D., MBA.

Centrum léčebné rehabilitace bylo v prostějovské nemocnici vybudováno v roce 1994. Prostorovým, přístrojovým a personálním vybavením se řadí toto pracoviště k nejmodernějším v republice s plným spektrem rehabilitačně terapeutických možností. 

Zpět

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře: